Connect with us

Συνταγές

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΙΝΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΎΔΙ – Εύχομαι, να κάνετε αυτήν την συνταγή και να μοσχοβολήσουν τα σπίτια σας

Published

on

358977432 235092796006433 4499913781951509044 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Ντίνα Κατσίρη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ
ΓΑΛΑ ΠΡΟΒΕΙΟ
ΝΤΟΜΑΤΕΣ
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
ΑΛΑΤΙ
ΑΛΕΥΡΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ
ΚΟΣΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προμηθεύομαι γάλα πρόβειο, το στραγγίζω και του ρίχνω περίπου ένα πακέτο αλάτι, το ανακατεύω και το βάζω σε ένα δοχείο με σκέπασμα, όχι να είναι σφιχτό το καπάκι του, γιατί θα κάνει ζύμωση το γάλα..απλά να κλείνει για τυχόν σκόνες κλπ. Μπορείτε και να βράσετε το γάλα, πριν το αποθηκεύσετε κατά αυτόν τον τρόπο, αλλά εγώ επειδή ξέρω, ότι το γάλα το έχω πάρει από γνωστό μου, που τον εμπιστεύομαι, για την καθαρότητα των ζώων του, δεν το έβρασα.

Κάθε μέρα, του ρίχνω και ένα ανακάτεμα και το αφήνω έτσι..για περίπου 12 με 13 ημέρες. Δεν χαλάει. Ζυμώνεται. Αυτό, από γάλα…θα γίνει τυράκι σχεδόν. Σας δείχνω στις εικόνες. Αν θα κοιτάξετε, πρώτα την τελευταία, ερχόμενοι προς την πρώτη…θα δείτε όλη την διαδικασία, με την σειρά. Εγώ επειδή κάνω μεγάλη ποσότητα, πήρα 15 κιλά γάλα. Εσείς θα πάρετε πιο λίγο…και εννοείται, θα βάλετε και λιγότερο αλάτι μέσα.

Στις 13 μέρες, μεσημέρι, φτιάχνω μια σάλτσα από ώριμες, νόστιμες ντομάτες και κρεμμύδια ξερά. Εγώ έβαλα περίπου 12 ντομάτες μεγάλες και 12 κρεμμύδια μέτρια, προς μικρά. Τα αφήνω να πιεί το ζουμί της η ντομάτα και να βράσει και το κρεμμύδι μαζί. Δεν προσθέτω νερό. Βάζω στην άκρη να κρυώσει, την σάλτσα μου, γιατί δεν θέλω να κάψω τα προβιοτικά, από το τυράκι μου, όταν τα σμίξω μαζί.

Στραγγίζω το τυράκι μου με την βοήθεια σίτας ή και ενός μαξιλαριού. Θέλω να φύγει το νερό και να μείνει το τυρί.

Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζω το τυρί, προσθέτω την σάλτσα, που έχει κρυώσει και μετά αλεύρι σταρένιο, όσο πάρει, ώστε να γίνει η ζύμη, όπως σας την δείχνω. Αλάτι δεν βάζω. Έχω ήδη βάλει, στο γάλα μου, μόλις το πήρα. Αν τον φτιάξετε με γιαούρτι στραγγιστό πρόβειο, θα ρίξετε λίγο αλάτι στην ζύμη.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ! Δεν θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία. Μόνο το χασομέρι του είναι, την άλλη μέρα, να τον νταντεύετε.

Το επόμενο πρωϊ, κατά τις 8:00 έχετε στην βεράντα σας, τραπέζι μεγάλο στρωμένο με μεγάλο τραπεζομάντηλο ή σεντόνι, που προσέξτε, μην έχετε βάλει μαλακτικό στα ρούχα, πλυμμένο σκέτο, γιατί εγώ μια χρονιά, την πάτησα. Μύριζαν οι χυλοπίτες μαλακτικό!…απλώνετε τον τραχανά σας, την ζύμη δηλαδή σε σχήμα τηγανόψωμων περίπου θα έλεγα..βλέπετε πως, στις φωτογραφίες.

Έχετε ανεμιστήρα, στην βεράντα σας, αν δεν φυσάει, εγώ είχα βάλει και για πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Δεν θέλει ήλιο. Θέλει ζεστή και αέρα. Μόλις ξεραθεί από την μια μεριά, τον γυρίζετε από την άλλη και λίγο λίγο, τον αραιώνετε. Πλατιάζετε το κάθε πιτάκι, το ανοίγετε…ξεραίνοντας λίγο λίγο και το κάνετε και πιο μικρό σε μέγεθος…μέχρι που, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, τον βάζω στο κόσκινο και με κυκλικές κινήσεις, προσπαθώ να τον περάσω, μέσα από τα τετραγωνάκια, για να πάρει το τελικό σχήμα του.

Η ποσότητα, που δεν περνάει από το κόσκινο, μπαίνει πάλι πάνω στο τραπέζι, για να ξεραθεί. Αφού τον τρίψουμε όλον, βάζουμε σε ένα σημείο μέσα στο σπίτι μας, π.χ. σε ένα τραπέζι που δεν χρησιμοποιούμε, τον τραχανά μας και τον γυρίζουμε μια δυο φορές την ημέρα, για να στεγνώσει σε περίπου 15 μέρες, είναι έτοιμος. Κάποιοι, τον φουρνίζουν.

Τον αποθηκεύουμε σε μαξιλαροθήκη, να αναπνέει και που και που, μια φορά στις 10 μέρες, τον βγάζουμε να τον αερίσουμε. Μένει αναλλοίωτος για πάνω από χρόνο.

Η Συνταγή είναι από Ντίνα Κατσίρη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές9 ώρες ago

Φτιάχτε την καλύτερη συνταγή για κουλουράκια – είναι μαλακά μέσα, γίνονται εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές9 ώρες ago

Ρυζόγαλο – το αγαπημένο γλυκό για όλες τις ώρες που γίνεται ανάρπαστο!

Συνταγές11 ώρες ago

Πεντανόστιμο μπακαλιάρος πλακί με πατάτες – επειδή η παράδοση το θέλει!

Συνταγές13 ώρες ago

Εύκολο σάμαλι και νηστίσιμο με άρωμα μαστίχας!

Συνταγές15 ώρες ago

Εύκολα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης κατευθείας από τις Κυκλάδες

Συνταγές17 ώρες ago

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών στο φούρνο χωρίς λάδι – χορτοφαγικά και θρεπτικά

Συνταγές19 ώρες ago

Στριφτή τυρόπιτα κιχί από την Βόρεια Ελλάδα

Συνταγές1 ημέρα ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές2 ημέρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές2 ημέρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές2 ημέρες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα3 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές3 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές3 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές3 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές3 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές4 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές4 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Exit mobile version