Συνταγές
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΙΝΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΎΔΙ – Εύχομαι, να κάνετε αυτήν την συνταγή και να μοσχοβολήσουν τα σπίτια σας
Η Συνταγή είναι από Ντίνα Κατσίρη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΓΑΛΑ ΠΡΟΒΕΙΟ
ΝΤΟΜΑΤΕΣ
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
ΑΛΑΤΙ
ΑΛΕΥΡΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ
ΚΟΣΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΡΑΧΑΝΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προμηθεύομαι γάλα πρόβειο, το στραγγίζω και του ρίχνω περίπου ένα πακέτο αλάτι, το ανακατεύω και το βάζω σε ένα δοχείο με σκέπασμα, όχι να είναι σφιχτό το καπάκι του, γιατί θα κάνει ζύμωση το γάλα..απλά να κλείνει για τυχόν σκόνες κλπ. Μπορείτε και να βράσετε το γάλα, πριν το αποθηκεύσετε κατά αυτόν τον τρόπο, αλλά εγώ επειδή ξέρω, ότι το γάλα το έχω πάρει από γνωστό μου, που τον εμπιστεύομαι, για την καθαρότητα των ζώων του, δεν το έβρασα.
Κάθε μέρα, του ρίχνω και ένα ανακάτεμα και το αφήνω έτσι..για περίπου 12 με 13 ημέρες. Δεν χαλάει. Ζυμώνεται. Αυτό, από γάλα…θα γίνει τυράκι σχεδόν. Σας δείχνω στις εικόνες. Αν θα κοιτάξετε, πρώτα την τελευταία, ερχόμενοι προς την πρώτη…θα δείτε όλη την διαδικασία, με την σειρά. Εγώ επειδή κάνω μεγάλη ποσότητα, πήρα 15 κιλά γάλα. Εσείς θα πάρετε πιο λίγο…και εννοείται, θα βάλετε και λιγότερο αλάτι μέσα.
Στις 13 μέρες, μεσημέρι, φτιάχνω μια σάλτσα από ώριμες, νόστιμες ντομάτες και κρεμμύδια ξερά. Εγώ έβαλα περίπου 12 ντομάτες μεγάλες και 12 κρεμμύδια μέτρια, προς μικρά. Τα αφήνω να πιεί το ζουμί της η ντομάτα και να βράσει και το κρεμμύδι μαζί. Δεν προσθέτω νερό. Βάζω στην άκρη να κρυώσει, την σάλτσα μου, γιατί δεν θέλω να κάψω τα προβιοτικά, από το τυράκι μου, όταν τα σμίξω μαζί.
Στραγγίζω το τυράκι μου με την βοήθεια σίτας ή και ενός μαξιλαριού. Θέλω να φύγει το νερό και να μείνει το τυρί.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζω το τυρί, προσθέτω την σάλτσα, που έχει κρυώσει και μετά αλεύρι σταρένιο, όσο πάρει, ώστε να γίνει η ζύμη, όπως σας την δείχνω. Αλάτι δεν βάζω. Έχω ήδη βάλει, στο γάλα μου, μόλις το πήρα. Αν τον φτιάξετε με γιαούρτι στραγγιστό πρόβειο, θα ρίξετε λίγο αλάτι στην ζύμη.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ! Δεν θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία. Μόνο το χασομέρι του είναι, την άλλη μέρα, να τον νταντεύετε.
Το επόμενο πρωϊ, κατά τις 8:00 έχετε στην βεράντα σας, τραπέζι μεγάλο στρωμένο με μεγάλο τραπεζομάντηλο ή σεντόνι, που προσέξτε, μην έχετε βάλει μαλακτικό στα ρούχα, πλυμμένο σκέτο, γιατί εγώ μια χρονιά, την πάτησα. Μύριζαν οι χυλοπίτες μαλακτικό!…απλώνετε τον τραχανά σας, την ζύμη δηλαδή σε σχήμα τηγανόψωμων περίπου θα έλεγα..βλέπετε πως, στις φωτογραφίες.
Έχετε ανεμιστήρα, στην βεράντα σας, αν δεν φυσάει, εγώ είχα βάλει και για πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Δεν θέλει ήλιο. Θέλει ζεστή και αέρα. Μόλις ξεραθεί από την μια μεριά, τον γυρίζετε από την άλλη και λίγο λίγο, τον αραιώνετε. Πλατιάζετε το κάθε πιτάκι, το ανοίγετε…ξεραίνοντας λίγο λίγο και το κάνετε και πιο μικρό σε μέγεθος…μέχρι που, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, τον βάζω στο κόσκινο και με κυκλικές κινήσεις, προσπαθώ να τον περάσω, μέσα από τα τετραγωνάκια, για να πάρει το τελικό σχήμα του.
Η ποσότητα, που δεν περνάει από το κόσκινο, μπαίνει πάλι πάνω στο τραπέζι, για να ξεραθεί. Αφού τον τρίψουμε όλον, βάζουμε σε ένα σημείο μέσα στο σπίτι μας, π.χ. σε ένα τραπέζι που δεν χρησιμοποιούμε, τον τραχανά μας και τον γυρίζουμε μια δυο φορές την ημέρα, για να στεγνώσει σε περίπου 15 μέρες, είναι έτοιμος. Κάποιοι, τον φουρνίζουν.
Τον αποθηκεύουμε σε μαξιλαροθήκη, να αναπνέει και που και που, μια φορά στις 10 μέρες, τον βγάζουμε να τον αερίσουμε. Μένει αναλλοίωτος για πάνω από χρόνο.
Η Συνταγή είναι από Ντίνα Κατσίρη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.