Συνταγές
Καλοφάγωτος τραχανάς και καλό χειμώνα..
Η Συνταγή είναι από Penelope Kougia – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
2 λίτρα γάλα φρέσκο (παστεριωμένο ) – (επειδή το γάλα το παστεριωμένο δεν ξινιζει βάζω και γιαούρτι για να δώσει λίγο ξινιλα)
1κιλο γιαούρτι με πέτσα
3 κιλα αλεύρι(για ζύμωμα)
1κιλο σιμιγδάλι ψιλό
8 κουταλιές αλάτι χονδρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύω το γάλα με το γιαούρτι τα οποία τα είχα αφήσει εκτός ψυγείου δύο μέρες.
Ρίχνω το αλάτι,το σιμιγδάλι και το αλεύρι κοσκινισμένο μέχρι να έχω μια ζύμη σφιχτή.
Αφήνω την ζύμη να ξεκουραστεί περίπου δύο ώρες.
Κόβω κομμάτια τα οποία τα πλαταινω με το χέρι για να στεγνώσουν πιο γρήγορα .
Όταν στεγνώσουν τρίβω στο μουλτι.
Όταν τρίψω όλον τον τραχανά τον περνάω από το κόσκινο για να μην μείνει κανένα χοντρό κομμάτι.
Τον αφήνω να στεγνώσει και θα το φυλάξω σε μαξιλαροθήκη.
*στην Κρήτη βάζουμε όχι αλεύρι αλλά σιτάρι αλεσμένο και το γάλα μαζί με το γιαούρτι και το αλάτι τα ανακατεύονται συχνά για μια μέρα μέχρι να ακουστεί το ξυδιασμα στο γάλα θέλει ανακάτεμα μέχρι τότε τακτικό
Από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που φτιάχνεις, είναι αυτές γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με φαγητό.
Μαγείρεψε κι εσύ τη συνταγή και θα μας θυμηθείτε – Καλή επιτυχία..
Η Συνταγή είναι από Penelope Kougia – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.