Συνταγές
Τα πιο εύγευστα ζουμερά ροξάκια που δεν θα μπορούσατε να σταματήσετε πότε στο ένα
Η συνταγή είναι από Ξένια Δάρρα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ένα ποτήρι αραβοσιτέλαιο
Ένα ποτήρι γάλα χλιαρό
Δύο φακελάκια μαγιά
Ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα αλάτι
Δύο βανίλιες
Δύο μεσαία λεμόνια το ξύσμα τούς
Δύο αυγά
Πέντε κουταλιές κακάο
Λίγο κονιάκ
Μια κτσ. κανέλα
Μισό κτγ. γαρύφαλλο
Μισό κτγ. μοσχοκάρυδο
Πέντε κουταλιές της σούπας καρύδια λίγο χοντροκομμένα να είναι
Για το σιρόπι θα χρειαστούμε
Ένα κιλό ζάχαρη
Τρείς κουταλιές γλυκόζη
Δύο κουταλιές μέλι
Δύο ξυλάκια κανέλα
Λίγο χυμό λεμονιού
Βράζουμε το σιρόπι αφού βράσει για 10 λεπτά
Το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό όπως επίσης και τα ροξάκια μας ζεστά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το γάλα χλιαρό μαζί με μαγιά. έπειτα ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο, βανίλια, αλάτι, ξύσμα λεμονιού, μπέικιν πάουντερ, τα αυγά και τέλος το αλεύρι αφού φτιάξουμε το ζυμάρι μας το χωρίζουμε στα δύο τρίτα ( 2/3 ).
Παίρνουμε το λιγότερο ζυμάρι και ρίχνουμε το κακάο, καρύδι, κονιάκ, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, το πλάθουμε για να πάει παντού το μίγμα μας.
Έπειτα παίρνουμε λίγο από το κίτρινο ζυμάρι το ανοίγουμε και βάζουμε μέσα από το καφέ ζυμάρι μπαστούνι το διπλώνουμε όπως τον μπακλαβά και το κόβουμε
Τα τοποθετούμε στο ταψί τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα όπως τα βγάζουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε για 5′.
Μετά τα ρίχνουμε στο καυτό σιρόπι τα βάζουμε σε ταψί τους ρίχνουμε κι άλλο σιρόπι.
Η συνταγή είναι από Ξένια Δάρρα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.