Συνταγές
Εξαίσιο γλυκό τέλεια συνδυασμένο με το παγωτό!! Ροξάκια μελωμένα μέχρι την καρδιά τους!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ 12-14 ΡΟΞΑΚΙΑ
250-270 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 κγλ φουσκωτό ξηρή μαγιά (1/2 φακελλάκι)
½ κγλ μπέϊκινγκ πάουντερ
1 κ.σ ζάχαρη
125 ML ζεστό νερό
125 ML σπορέλαιο
1 βανίλια
1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ κακάο
1 κγλ καυτό νερό
¾ κγλ κανέλλα
¼ κτγ γαρύφαλλο
ΣΙΡΟΠΙ:
1 ½ κούπα ζάχαρη ( 300 γρ) – 1 ½ κούπα νερό (375 ML)- 1 κγλ χυμός λεμονιού , βρασμένα 5 λεπτά.
Εκτέλεση
Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό μαζί με τη ζάχαρη.Το νερό το δοκιμάζουμε στα χείλη να μή με καίει. Αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε σπορέλαιο, ξύσμα, βανίλια.
Ανακατεύουμε στο αλεύρι το μπέϊκινγκ. Κρατάμε στην άκρη 2 κουταλιές αλεύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο στο μπολ με τα υγρά και τη μαγιά. Ζυμώνουμε 2-3 λεπτά μια ζύμη αφράτη. Κόβουμε τη μισή, τη βάζω σε βαθύ πιάτο, ρίχνουμε τις 2 κουταλιές αλεύρι που είχα κρατήσει στην άκρη και ζυμώνουμε γρήγορα μια ομοιογενή ζύμη.
Στην υπόλοιπη μισή ζύμη προσθέτουμε το κακάο, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το κουταλάκι καυτού νερού. Ζυμώνουμε μια σοκολατένια ζύμη.
Στον πάγκο ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα, να έχει πάχος περίπου 1 εκατοστό. Τοποθετουμε στο κέντρο του το ρολό που έχουμε πλάσει με την καφέ ζύμη. Δημιουργουμε έτσι ένα μακρύ ρολό που τσιμπάμε να κλείσει καλά. Κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών και τα πατάμε ελάχιστα να γίνουν πιό λεπτά.
Αραδιάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα , σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, περίπου 45 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και ψήνω γύρω στα 15-18 λεπτά να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Ωστόσο έχουμε βάλει σε κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι, το βράζουμε 5 λεπτά και το διατηρουμε ζεστό. Σιροπιάζουμε καυτά ροξάκια με ζεστό σιρόπι που το ρίχνουμε με κουτάλι. Μετά από 5 λεπτά τα γυρίζουμε προσεχτικά να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά. Μετά τα αφήνω για λίγο στον ακόμη ζεστό φούρνο μέχρι να τραβήξουν πλήρως το σιρόπι. Διατηρούνται σε τάπερ στο ψυγείο, σίγουρα για 1 εβδομάδα!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.