Συνταγές
Μπριός – δοκιμάστε το σκέτο σαν τσουρέκι ή με γλυκιά επάλειψη ακόμη και αλμυρή
Η Συνταγή είναι από Ελένη Σουμελίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ
20 γρ. προζύμι 100% υγρασία
40 γρ. νερό χλιαρό
80 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
3 γρ. ζάχαρη
Ζύμη
19:00 *όλο το προζύμι
350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. γάλα χλιαρό
70 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
90 γρ. βούτυρο μαλακό
4 γρ. αλάτι
ξύσμα πορτοκαλιού
Άλειμμα
κρόκος αυγού
2 κτσ. γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στις 11:00 ετοιμάζουμε το προζύμι μας και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
Στις 19:00 βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα πρώτα υλικά, τα ανακατεύουμε και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 3 ώρες κάνοντας 2 S/F.
Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο.
Το πρωί πάνω σε αλευρομένο πάγκο χωρίζουμε την ζύμη σε 3 ίσα μέρη και την πλάθουμε σε μπαλάκια.
Αφήνουμε τα μπαλάκια να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη και το τυλίγουμε σε ρολό.
Αφήνουμε τα ρολά να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε ξανά το ρολό και το ξανατυλίγουμε.
Αφήνουμε τα ρολά να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Βάζουμε τα ρολά στη φόρμα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3-4 ώρες.
Αλείφουμε με κρόκο αυγού και γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 35 – 40 λεπτά.
* Οι χρόνοι αναμονής είναι ενδεικτικοί.
* Εγώ χρησιμοποίησα το ηλεκτρικό υπόστρωμα διατηρώντας την θερμοκρασία στους 25° – 27°.
*Αλλειψα μόνο με γάλα, (οι κοτούλες μου σήμερα ήταν απογευματινές), αλλά και την προηγούμενη φορά που ράντισα με νερό αποτέλεσμα ήταν εξίσου καλό.
Η συνταγή είναι από Ελένη Σουμελίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.