Συνταγές
Μπριός με καπέλο (παραδοσιακή συνταγή της Σικελίας)
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.
Υλικά
500 γρ αλεύρι
120 γρ ζάχαρη
250 ml γάλα
60 γρ βούτυρο
15 γρ μαγιά
2 αυγα
1 βανίλια
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλι
6 γρ αλάτι
1 κρόκος για την επιφάνεια με 30 ml γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ενα μπόλ λιώνουμε τη μαγιά με όλο το γάλα, προσθέτουμε την ζάχαρη, το ξύσμα την βανίλια, τα αυγά και το αλεύρι λίγο-λίγο. Όταν το μείγμα ομοιογενοποιηθεί , ρίχνουμε το αλάτι και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια(θερμοκρασία δωματίου). Ζυμώνουμε με τα χέρια η στο μίξερ μέχρι το βούτυρο να ενσωματωθεί στη ζύμη
Κάνουμε μια μπάλα την ζύμη και την βάζουμε σε ένα μπόλ καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί για περίπου δύο ώρες. Επειτα παίρνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε σε κομμάτια περίπου 70 γραμμάρια για τη βάση, και σε μικρότερα κομμάτια περίπου 10 γραμμάρια για το πάνω μέρος τα οποία θα κάνουμε μπαλίτσες που θα τις βάλουμε στο κέντρο οπως στην φωτο. Βάζουμε τα μπριός σε ένα ταψί που έχουμε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος
αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου μία ώρα. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα, και με το πινέλο περνάμε όλη την επιγάνεια. Ψήνουμε τα μπριός σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25/30 λεπτά.
Στη Σικελία σερβίρετε με γρανίτα ή παγωτό, όμως μπορεί να το βρει κανείς όλο το χρόνο σε αρτοποιεία, καλυμμένο με ζάχαρη άχνη και και γεμιστό με Nutella ,σαντιγί η η μαρμελάδα.
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.