Συνταγές
Το πιο αφράτο μπριός με μαρμελάδα πορτοκάλι
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.
Υλικά
400 γρ αλεύρι
10 γρ φρέσκια μαγιά μπύρας
90 γρ ζάχαρη
130 ml νερό (ελαφρώς χλιαρό)
1 αυγό ολόκληρο +1 κρόκο
60 ml ηλιέλαιο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
για τη γέμιση
μαρμελάδα πορτοκάλι
για την επιφάνεια
1 ασπράδι
3 κουτ σουπ γάλα
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ γλυκ μέλι
για διακόσμηση
ζάχαρη χοντρή διακοσμητική(προαιρετικά)
φιλέ αμύγδαλου
μαρμελάδα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Πρώτα λιώνουμε την μαγιά ρίχνοντας στο χλιαρό νερό 4 κουτ ζάχαρη απο τα 90 γρ. Αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε βαζοντας σε ενα μπολ το αλεύρι την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την διαλυμένη μαγιά ανακατεύουμε ρίχνουμε το μέλι το ολόκληρο αυγο και τον κρόκο απο το δεύτερο και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε λίγο αλάτι ,το ξύσμα και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες η μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Επειτα τοποθετούμε την ζύμη στην επιφάνεια εργασίας την ανοίγουμε σαν φυλλο απαλά με τα χέρια μας και το τυλίγουμε σε ρολό. Το τραβάμε ελαφρώς απο τις δυο άκρες , το μήκος του να φτάνει τα 40 εκ. Το κόβουμε στην μέση και χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Συνολικά σε 8 .
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ενα μικρό φύλλο 15εκ , βάζουμε μια κουταλιά σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι η αλλη γεύση που μας αρέσει. Πιάνουμε απο την άκρη και μαζεύουμε γύρω γύρω το πιτάκι για να το κλείσουμε .Το φτιάχνουμε ενα μπαλάκι το τοποθετούμε σε αλευρωμένο χαρτί ψησίματος και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια του . Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και για τα υπόλοιπα κομμάτια.
Επειτα αλείφουμε με λάδι μια στρογγυλή φόρμα 26 εκ τοποθετούμε απο πάνω χαρτί ψησίματος , περνάμε με λάδι και τοποθετούμε γυρω γυρω τα γεμιστά πιτάκια μας. Αλείφουμε την επιφάνεια με ηλιέλαιο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Σε ενα μπόλ χτυπάμε το ασπράδι ,ρίχνουμε το γάλα το ξύσμα και ανακατεύουμε ,προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει.
Παίρνουμε κατόπιν την φόρμα με το φουσκωμένο μπριός και με ενα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα που έχουμε φτιάξει. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και την διακοσμητική ζάχαρη και ψήνουμε στους 170 C για 25-30′.
Κανουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα και επειτα το τοποθετούμε μια πιατέλα. Αναποδογυρίζουμε το μπριός και βγάζουμε το χαρτί ψησίματος. Το ξαναγυρίζουμε και με ενα πινέλο γυαλίζουμε την επιφάνεια με μαρμελάδα πορτοκάλι,και βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδα στο κέντρο .
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.