Συνταγές
Χορταστικές και υγιεινές πίτες με νόστιμο μπιφτέκι λαχανικών και μελιτζάνοσαλατα νηστίσιμη Γ
Η Συνταγή είναι από Ioanna Koulouri – “ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ (ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΕΛΙΩΤΗ)”.
Για τις πίτες συνταγή της Maria kazdagli
ΥΛΙΚΑ
800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ,500 γραμμάρια νερού χλιαρό, ένα φακελάκι μαγιά, δύο κτγ., αλάτι ,δύο κτγ. ζάχαρη,4 κτσ. λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, ρίχνουμε το νερό και το λάδι ζυμώνουμε, κάνουμε μία ωραία ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα, στη συνέχεια την κόβουμε σε 10 ή 12 ίσα μέρη, την κάνουμε μπαλάκια, την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη στον πάγκο με λίγο αλεύρι, την τρυπάμε με το πιρούνι την πίτα και τη βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο, με τη βοήθεια ενός πινέλου τις ψήνουμε λίγο και από τις δύο πλευρές και για αυτές που θα χρησιμοποιήσουμε θα τις ψήσουμε παραπάνω.
Μπιφτέκια λαχανικών:
2 καρότα ,2 πατάτες ,δύο κολοκύθια, μία πιπεριά κόκκινη, ένα κρεμμύδι μεγάλο, λίγο δυόσμο, αλάτι, μείγμα μπαχαρικών, (κύμινο, κανέλα, κουρκουμά), επιλογή μου λίγο λάδι και ένα φακελάκι φρυγανιά τριμμένη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μία λεκάνη λιώνοντάς τα με ένα πιρούνι χτυπάμε στο multi το κρεμμύδι, και την πιπεριά.
Τα βάζουμε μέσα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά το λάδι και τη φρυγανιά, ζυμώνουμε, κάνουμε μπιφτέκια, τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα ή πάνω-κάτω για 40 λεπτά, όταν τα βγάλουμε αφήνουμε να παγώσουν για να μπορούν να μην διαλυθούν.
Για την μελιτζάνοσαλατα νηστίσιμη
Τρεις μεγάλες μελιτζάνες, μισή πιπεριά κόκκινη φλωρίνης, δύο κτσ. ξύδι αλάτι, λεμονοπίπερο, λάδι και ένα κτγ. σκόνη σκόρδο ή δύο σκελίδες σκόρδο.
Τρυπάμε τις μελιτζάνες, και τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τις αφήνουμε να παγώσουν, ξεφλουδίζουμε.
τΤς βάζουμε σε μία λεκανίτσα, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι, βάζουμε λάδι, ξύδι, το σκόρδο σε σκόνη, την πιπεριά ψιλοκομμένη, λεμονοπίπερο, ανακατεύουμε πολύ καλά.
Φτιάχνουμε τις πίτες, βάζουμε τα μπιφτέκια λαχανικών και μελιτζανοσαλάτα, τυλίγουμε και έτοιμα.
Η Συνταγή είναι από Ioanna Koulouri – “ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ (ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΕΛΙΩΤΗ)”.