Connect with us

Πιτες

Μπατζίνα, κρεατόπιτα, τραχανόπιτα, μπομπότα, γαλατόπιτα.. Παραδοσιακές θεσσαλικές πίτες που αξίζει να μαγειρέψεις!

Κρεατόπιτα Λάρισας Υλικά (8 μερίδες) 8 φύλλα ζύμης 2 κιλά κρέας (1 μοσχάρι, 1 πρόβειο) 2 κιλά κρεμμύδια 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο 1 ποτήρι νερού γλυκό τραχανάς5 κόκκους τριμμένο μπαχάρι αλάτι, πιπέρι Βράζουμε το κρέας με το αλάτι το πιπέρι και το μπαχάρι και το μισό λάδι, φροντίζοντας να μείνει λίγος ζωμός στο τέλος και […]

Published

on

article4469.w l

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Κρεατόπιτα Λάρισας

Υλικά (8 μερίδες)

8 φύλλα ζύμης

2 κιλά κρέας (1 μοσχάρι, 1 πρόβειο)

2 κιλά κρεμμύδια

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

1 ποτήρι νερού γλυκό τραχανάς5 κόκκους τριμμένο μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε το κρέας με το αλάτι το πιπέρι και το μπαχάρι και το μισό λάδι, φροντίζοντας να μείνει λίγος ζωμός στο τέλος και το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Ξεκοκαλίζουμε και λιώνουμε το κρέας και το κρατάμε σε ένα μπολ.

Τα κρεμμύδια, αφού τα ψιλοκόβουμε, τα τσιγαρίζουμε σε στεγνή κατσαρόλα, τα σβήνουμε με το ζωμό από το κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα. Προσθέτουμε το κρέας στη συνέχεια, ρίχνουμε και τον τραχανά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι που το μείγμα να απορροφήσει όλο το ζωμό.

Στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί τα πέντε φύλλα, αφού και αυτά τα βρέξουμε ενδιαμέσως με λάδι, και απλώνουμε τη γέμιση. Στη συνέχεια στρώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα φύλλα και στρίβουμε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά του ταψιού να σχηματισθεί ο κόθορος. Από πάνω καταβρέχουμε με λίγο λάδι και λίγο νερό και την ψήνουμε για 70 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.

 

Τραχανόπιτα Τρικάλων

Υλικά (10 μερίδες)

6-7 φύλλα ζύμης

3 ποτήρια νερού γλυκό τραχανά

300 γρ. Τυρί φέτα

1 φλιτζάνι λάδι

4 ποτήρια νερό

αλάτι

Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τον τραχανά μέχρις ότου αρχίζει να βράζει οπότε τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να φουσκώσει.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε όλα τα φύλλα πάντα ραντίζοντας ανάμεσα με λάδι. Αφού κρυώσει ο τραχανάς προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το υπόλοιπο λάδι και το αλάτι, ανακατεύουμε το μείγμα και το απλώνουμε πάνω από τα φύλλα στο ταψί.

Γυρίζουμε στριφτά τις άκρες των φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού για να σχηματισθεί ο κόθορος και το βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε την πίτα σε μερίδες.

 

Μπομπότα Λάρισας

Υλικά (8 μερίδες)

1 κιλό αλεύρι καλαμποκιού

1 κουτάλι γλυκού σόδα μαγειρική

1 κιλό άγρια χόρτα (τσουκνίδες, λάπατα, σπανάκια, παζιά κ.α.)

1/2 κιλό τυρί φέτα

350 γρ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά

αλάτι, πιπέρι

Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι και στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα μαραίνουμε και αυτά μέσα στο ίδιο λάδι. Κατεβάζουμε τα χόρτα από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι κι όταν κρυώσουν ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε το μείγμα.

Αλείφουμε το ταψί με λάδι περισσότερο από μια απλή επάλειψη και από πάνω πασπαλίζουμε το μείγμα του αλευριού με τη μαγειρική σόδα ώστε να καλύψει καλά το ταψί και καταβρέχουμε με νερό τόσο όσο να νοτίσει το αλεύρι. Στη συνέχεια στρώνουμε μια ψιλή στρώση από το μείγμα, περίπου το μισό με τα χόρτα και ξαναρίχνουμε νέα στρώση αλεύρι νοτίζοντας το με λάδι και νερό.

Όταν ρίξουμε και την δεύτερη στρώση του μείγματος πασπαλίζουμε από πάνω με μπόλικο αλεύρι να καλύψει τα χόρτα και την παλαμίζουμε να στρώσει. Ξαναβρέχουμε με λάδι και νερό και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς επί 70 λεπτά.

 

Μπατζίνα Καρδίτσας

Υλικά (5 μερίδες)

250 γρ. τυρί φέτα τριμμένο

3 ποτήρια αλεύρι

150 γρ. γιδινό βούτυρο

1 ποτήρι γάλα

1 κρασοπότηρο λάδι

1 ποτήρι νερό

λίγο ξύσμα μαγιάς

2 αβγά

αλάτι

Χτυπάμε τα αβγά με το λάδι και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το νερό που μέσα έχουμε διαλύσει τη μαγιά ανακατεύοντας διαρκώς και το τριμμένο τυρί. Στη συνέχεια αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, προσέχοντας μη δημιουργηθούν κόκκοι και φροντίζοντας στο τέλος να μη γίνει η ζύμη σφιχτή αλλά να είναι αρκετά μαλακή και την αφήνουμε για 15-20 λεπτά να φουσκώσει.

Στρώνουμε στο ταψί λίγο βούτυρο, απλώνουμε τη ζύμη και από πάνω απλώνουμε σε μικρά κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο παντού. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και μόλις αρχίζει να ψήνεται τρυπάμε την πίτα με ένα πιρούνι για να μην δημιουργηθούν φουσκάλες. Παλιότερα η νοικοκυρά τρύπαγε την πίτα με τα δάχτυλα γι αυτό κι ονομαζόταν μουντζωτή, από τη μούντζα (το φάσκελο).

 

Γαλατόπιτα Λάρισας

Υλικά (8 μερίδες)

3 φύλλα

1 κιλό γάλα

3 φλιτζάνια του καφέ ρύζι

1 αβγό

1 κουταλιά της σούπας κοφτή βούτυρο

λίγο λάδι

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

ελάχιστο αλάτι, λίγο κανέλα

Πλένουμε σε ζεστό νερό και τρίβουμε με τις παλάμες το ρύζι. Ετοιμάζουμε το ταψί αλείφοντάς το με λάδι και στρώνοντας τα τρία φύλλα. Βάζουμε το γάλα να βράσει και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι που να αρχίσει να πήζει και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το μισό χτυπημένο αβγό, το ανακατεύουμε καλά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για λίγο, για να φουσκώσει. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει, το απλώνουμε και από πάνω το καταβρέχουμε με το υπόλοιπο αβγό και πασπαλίζουμε με λίγο κανέλα. Ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία περίπου στους 130 βαθμούς, για 45 λεπτά.

Πηγή: Περιφέρεια Θεσσαλίας 

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές9 ώρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές10 ώρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές12 ώρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές14 ώρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές16 ώρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές18 ώρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές20 ώρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές1 ημέρα ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα2 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές2 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές2 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές2 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές3 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές3 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα4 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές4 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές4 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Exit mobile version