Πιτες
Συνταγές για γαλατόπιτα και πρασοτυρόπιτα – τι άλλο να ζητήσει κανείς!
Η Συνταγή είναι από Elena Diamanti – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στην γαλατόπιτα εγώ βάζω 7 φύλλα από κάτω, λαδώνω το ταψί, μετά λαδώνω 1-1 το φύλλο, γυρνάω τις άκρες και βάζω εγώ προσωπικά 700 γραμμάρια γάλα, γιατί δεν τη θέλω και πάρα πολύ χοντρή την κρέμα.
Κρατάω λίγο κρύο γάλα, το υπόλοιπο στην κατσαρόλα με 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και στο κρύο γάλα 7 κτσ. αλεύρι φουσκωτές, το λιώνω, το ανακατεύω και με σύρμα στην κατσαρόλα αφού έχει λιώσει και έχει ζεσταθεί το γάλα και η ζάχαρη.
Ρίχνω το αλεύρι με το γάλα ανακατεύω συνεχώς, βάζω λίγο κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύω, μόλις κάνει φουσκάλες τις πρώτες σβήνω το μάτι και ρίχνω δύο αυγά μέσα, συνεχώς ανακατεύω με το σύρμα, αφού το έχω κατεβάσει από το μάτι.
Το ρίχνω στην πίτα στη μέση της πίτας, ένα κρόκο αυγού που τον έχω με νερό αραιώσει σε μία κούπα, και με το πινέλο περνάω όλη την πίτα και γύρω-γύρω και τα φύλλα που έχω γυρισμένα τον κόθρο όπως το ξέρω εγώ. Ψήνω στους 200 βαθμούς για μία ώρα στις αντιστάσεις και στο ενδιάμεσο τρυπάω γιατί θα φουσκώσει η κρέμα.
Τρυπάω πάρα πολλές τρύπες για να ξεφουσκώσει με μία οδοντογλυφίδα ή ό,τι άλλο λεπτό έχετε.
Η πρασοτυρόπιτα την έκανα με 10 φύλλα, λαδώνω το ταψί δύο φύλλα από κάτω κάθε φύλλο το λαδώνω, μετά μία στρώση με γέμιση ξανά δύο φύλλα σκέτα λαδωμένα, ξανά και γέμιση.
Συνεχίζω έτσι μέχρι τα τελευταία φύλλα έχω πανιάσει με λάδι, τσιγαρίσει ας το πούμε έτσι, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, τσουκνίδες και λίγα άγρια χόρτα, αλάτι, πιπέρι, μάραθο ή άνιθο, εγώ έβαλα μάραθο.
Οταν σβήνω το μάτι μετά από λίγο, δύο αυγά χτυπημένα, το τυρί χώρια σε πιάτο, όταν ρίχνω την γέμιση μετά ρίχνω όσο τυρί θέλω.
Στο τέλος χαράζω την πίτα σε κομμάτια, ένα κρόκο αυγό με νερό αραιώνω, αλείφω την πίτα, ψήνω στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Η Συνταγή είναι από Elena Diamanti – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.