Συνταγές
Θα ξετρελαθείτε από τη νοστιμιά της πιο λαχταριστής πρασοτυρόπιτας
Η συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για την πίτα υλικά:
Ένα πακέτο αλεύρι του ενός κιλού θα χρειαστούμε περίπου οκτακόσια γραμμάρια
Ένα ποτήρι ηλιέλαιο
Ενα ποτήρι ανθρακούχο νερό
Ένα αυγό
Ένα κουταλάκι αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε καλά και χωρίζω την μαλακιά ζύμη στα δύο από το καθένα, χωρίζω έξι μπαλάκια, παίρνουμε δύο πιατάκια και βούτυρο ή μαργαρίνη, ανοίγω στο χέρι ένα- ένα το μπαλάκι και βάζουμε λίγο βούτυρο πάνω εκτός το τελευταίο.
Τα βάζουμε για είκοσι λεπτά στην κατάψυξη αν δεν έχουμε χώρο για μιά ώρα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το υλικό που θέλουμε να βάλουμε μέσα.
Ενα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο με λίγο λάδι, τρεις με τέσσερις κουταλιές να αχνιστεί στην κατσαρόλα, βάζουμε τρία πράσα ψιλοκομμένα ανάλογα το μέγεθος τα αφήνω να μαραθούν και αυτά με κλειστό καπάκι αλλά τα προσέχουμε και τα ανακατεύω, βάζουμε λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι.
Τα αφήνουμε για ένα τέταρτο να μαλακώσουν, κατεβάζουμε από την εστία και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Οταν είναι πια κρύα βάζουμε τρία αυγά ολόκληρα και τα ανακατεύω με το χέρι, μετά βάζουμε 200 γραμμάρια τριμμένο με το χέρι τυρί κατά προτίμηση κατσικίσιο με γίδινο τα ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε ένα φύλλο κάτω, βάζουμε το υλικό και μετά ένα φύλλο πάνω. Χαράζουμε την πίτα, ψεκάζουμε πρώτα με λάδι μετά με νερό να πάει παντού. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου μια ώρα.
Η συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.