Συνταγές
Μπακλαβαδάκια σε σχήμα τυρόπιτας που είναι τραγανιστά – ένα αριστούργημα
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ ΦΥΛΛΟΥ
1 αυγό
100 γρ γιαούρτι
100 ml ηλιέλαιο
2 κουταλιες κορν φλάουρ
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρεζα αλάτι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι μηλόξυδο
Νισεστέ για τα φυλλα
ΓΕΜΙΣΗ
150 με 200 γρ καρύδι τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλα
150 γρ βούτυρο
Το λιώνουμε και παίρνουμε το καθαρό βούτυρο που είναι επάνω, το γάλα με το νεράκι που μένει κάτω το πετάμε
ΣΙΡΟΠΙ
300 γρ ζάχαρη
350 ml νερό
1 φετακι λεμόνι
Βράσιμο 8 με 10 λεπτά και όταν το κατεβάσουμε ρίχνουμε
1 με 2 κουταλιές μέλι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αυγό, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το αλάτι και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το κορν φλάουρ, το αλεύρι, το μπέικιν, το μηλόξυδο και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Κόβουμε σε 10 ίσα μέρη τα κάνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε πάλι 10 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μέγεθος όσο ένα πιάτο και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο πασπαλίζοντας κάθε φύλλο με νισεστέ .
Κατόπιν τα πατάμε λίγο με τα χέρια μας τα γυρίζουμε πλευρά και με τον πλάστη τα ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο γυρίζοντας κάθε τόσο πλευρά.
Το τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε δισκάκια ενάμιση περίπου εκατοστά.
Κάθε δισκάκι το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη βάζουμε καρύδι γυρίζουμε και κλείνουμε .
Τα βάζουμε στο ταψί και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε στους 165 βαθμούς Κελσίου για 35 με 40 λεπτά αναλόγως το φούρνο.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και όπως ειναι καυτά ρίχνουμε πάνω τους το σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν.
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.