Συνταγές
Εντυπωσιακά, λαχταριστά και πολύ ζηλευτά μπακλαβάδακια
Η Συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για 50 κομμάτια θα χρειαστούμε :
Για τα φύλλα :
2 αυγά , από 2 φλιτζάνι του καφέ το μικρό γάλα, γιαούρτι, σπορέλαιο, 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ, μία πρέζα αλάτι, 4 κούπες αλεύρι, και 300γρ νισεστε για το άνοιγμα των φύλλων. (Καλό είναι να το βάζουμε στο φούρνο στους 160 ° βαθμούς 5 λεπτά να στεγνώσει το νησεστε,γιατί βοηθάει στο άνοιγμα των φύλλων) .
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι όσα πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Το αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για την γεμίση
400 γρ τριμμένη καρύδια, 1κ.γ.κανελα, μία πρέζα γαρίφαλο. Ανακατεύουμε όλα μαζί.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά 30 μπαλάκια σαν ένα καρύδι . Ανοιγουμε με νισεστε 5 μικρά σαν ένα μικρό πιάτακι, τα βάζουμε ένα πάνω στην άλλη και τα 5 φύλλα μαζί, πάντα ρίχνουμε νισεστε σε κάθε φύλλο, πατάμε της άκρες με τα δάχτυλα να κολλάνε και φτιάχνουμε 1 μεγάλο φύλλο. Συνέχισουμε το ίδιο και με τα άλλα μπαλάκια.
Φτιάχνουμε 6 μεγαλα φύλλα. Περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο δύο φύλλα και στο τρίτο νισεστε. Ανοιγουμε τα τρία μαζί ένα μεγάλο φύλλο και το διπλώνουμε. Έτσι κάνουμε και με τα άλλα 3 φύλλα.
Με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλά φύλλα, βάζουμε στην μέση τριμμένο καρύδι με κανέλα, διπλώνουμε και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κλείσουμε της άκρες όχι σφιχτός.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί , βουτυρώνουμε (πάντα λιωμένο) και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 °βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραία χρώμα.
Για το σίροπι :
500 γρ ζάχαρη και 300 γρ νερό, μια βανίλια ,ξύλινη κανέλα και μία φλούδα λεμονιού. Βράζουμε 6-7 λεπτά ρίχνουμε 2κσ. χυμό λεμόνι. Το αφήνουμε για 5 λεπτά το συροπι να κρυώσει και το ρίχνουμε στα κρύα μπακλαβάδακια
Η Συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.