Connect with us

Συνταγές

Η καλύτερη συνταγή για τον πιο τραγανό μπακλαβά

Published

on

Η καλύτερη συνταγή για τον πιο τραγανό μπακλαβά

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παναγιώτης Δασκαλούδης-Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”

Σε ταψάκι Νο 35. Υλικά
20 φύλλα νωπά κατά προτίμηση, 400-500 γραμμάρια τριμμένο καρύδι, 250 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό όσο πιο φρέσκο μπορούμε να επιλέξουμε, 1,5 κιλό ζάχαρη, 750 γραμμάρια νερό εμφιαλωμένο δίχως χλώρια και άλατα, 3 βανίλιες κάψουλες, πολύ λιγότερο από μισή κουταλιά του γλυκού κιτρικό οξύ (ξινό σε σκόνη για να μας ζαχαρώσει το σιρόπι και καρφάκια γαρίφαλο για στόλισμα

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο. Απλώνουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και με πατρόν το ταψί το οποίο τοποθετούμε πάνω στα φύλλα, τα κόβουμε στη ανάλογη διάσταση. Βουτυρώνουμε το ταψί. Βουτυρώνουμε το ταψί. Στρώνουμε ένα φύλλο και βουτυρώνουμε (ραντίζουμε με πινέλο). Τα ρετάλια που περίσσεψαν από τα φύλλα, τα στρώνουμε και αυτά εναλλάξ με τα στρόγγυλα φύλλα που κόψαμε και βουτυρώνουμε ( Δηλαδή, φύλλο, βουτύρωμα, ρετάλια, βουτύρωμα, φύλλο στρόγγυλο βουτύρωμα….) μέχρι να στρώσουμε και το 8ο στρόγγυλο φύλλο.

Απλώνουμε στη συνέχεια το τριμμένοι καρύδι. Συνεχίζουμε το στρώσιμο και το βουτύρωμα των υπόλοιπων 12 φύλλων, δίχως να βάζουμε ενδιάμεσα ρετάλια, τα οποία ρετάλια και πιθανώς να έχουν προστεθεί όλα στο κάτω μέρος του μπακλαβά. Το τελευταίο φύλλο ποτέ δεν το βουτυρώνουμε.

Τοποθετούμε το ταψί σε ψυγείο για λίγη ώρα (περίπου 30-40 λεπτά) μέχρι να παγώσει το βούτυρο. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια της αρεσκείας μας (αναλυτικό τρόπο κοπής σε αστεροειδές σχήμα περιγράφεται στη συνέχεια). Τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι 1 καρφάκι γαρίφαλο.

Ραντίζουμε με νερό ελαφρά με τα δάχτυλά μας τον μπακλαβά. Αν μας περισσέψει βούτυρο, το προσθέτουμε στο ταψί, ποτέ όμως δεν προσθέτουμε το κατακάθι που περιέχει ζωικά κατάλοιπα και νερό, το πετάμε, θα μας κολλήσουν στο ταψί τα φύλλα και θα τα μαυρίσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω, μέχρι αν πάρει το επιθυμητό χρώμα. Παράλληλα φτιάχνουμε και το σιρόπι, το οποίο και αποσύρουμε 3 λεπτά από την έναρξη του βρασμού. Μόλις ψηθεί ο μπακλαβάς, τον σιροπιάζουμε πάντα καυτό και το σιρόπι ελαφρά ζεστό, όχι πολύ καυτό.

Η επιτυχία του βασίζεται στο καλό νωπό φύλλο, στης καλής ποιότητας αγελαδινού βουτύρου και στο εμφιαλωμένο νερό που δεν περιέχει χλώρια και άλατα

Κόψιμο του μπακλαβά σε αστεροειδές σχήμα.
Σε στρόγγυλο ταψί, χαράζουμε δύο διαμέτρους κάθετες η μία στην άλλη έτσι ώστε να έχουμε τέσσερα (4) ίσα τεταρτημόρια. Στο εσωτερικό του τεταρτημορίου ( σχήματος L) χαράζουμε μικρότερο L, παράλληλο με το αρχικό, με τις πλευρές σε ίσες αποστάσεις αναμεταξύ τους από το αρχικό. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, χαράζοντας ακόμη πιο μικρότερο L εσωτερικά του μικρού L. Αν το ταψί μας είναι πολύ μεγάλο (συνήθως δεν είναι), ίσως απαιτηθεί και επιπλέον χάραξη L ακόμη πιο μικρού. Στη συνέχεια χαράσσουμε ενώνοντας τις κορυφές των L, φτιάχνοντας τη διαγώνιο του τεταρτημορίου. Χαράσσουμε ευθείες παράλληλα στη διαγώνιο του L σε ίσες αποστάσεις. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στα άλλα τεταρτημόρια, προσέχουμε να έχουμε ίσες αποστάσεις σύμφωνα με το αρχικό τεταρτημόριο. Καλό θα είναι, σε όποιον και όποια προσπαθήσει να κόψει με αυτό τον τρόπο το γλυκό, να συμβουλεύεται και να προσέχει ταυτόχρονα το σχήμα στη φωτογραφία, για να γίνει ο τρόπος πιο κατανοητός. Απλή είναι η διαδικασία, πανεύκολη.

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παναγιώτης Δασκαλούδης-Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές2 ώρες ago

Στριφτή τυρόπιτα κιχί από την Βόρεια Ελλάδα

Συνταγές16 ώρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές18 ώρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές20 ώρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές22 ώρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές24 ώρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές1 ημέρα ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές2 ημέρες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα2 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές2 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές2 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές3 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές3 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές3 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές4 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα4 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές5 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Exit mobile version