Συνταγές
Δεν έχουμε λόγια! Έγιναν τόσο αφράτα τόσο νόστιμα τόσο ζουμερά – μεθυσμένα σιροπιαστά
Η Εκτέλεση είναι από Anna Kassandra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Τρώγονται τόσο ευχάριστα! Με μηδέν χοληστερίνη, χωρίς αυγά και βούτυρο.Τέλειο κέρασμα για το καλοκαίρι. Είναι ελαφριά και πολύ σιροπιαστά, χωρίς να σε λιγώνουν.
Μπορείτε να βάλετε λιγότερο σιρόπι ή να τα κάνετε και στεγνά. Στην περίπτωση αυτή θα βάλετε στη ζύμη 150 γραμ ζάχαρη άχνη. Χρησιμοποίησα για γέμιση τη μαρμελάδα πορτοκάλι που είχα φτιάξει.
Ταιριάζει ωραία και μια μαρμελάδα βερύκοκο ή ροδάκινο ή λεμόνι.
Δόση για 30 μεγάλα κομμάτια
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ ( ίσως περισσέψουν 2-3 κουταλιές)
4 κ.γλ. μπέϊκινγκ
500 ml (2 κούπες) σπορέλαιο
300 ml λευκό κρασί ή ρετσίνα (ή και μπύρα)
3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
3 σωληνάκια βανίλιας ( ή 2 κ.γλ. υγρή ή βανιλέτα)
1 κ.σ ξύσμα λεμονιού
1 βαζάκι μαρμελάδα πορτοκάλι
Λίγο ινδοκάρυδο
ΣΙΡΟΠΙ:
650 ml ζάχαρη, 650 ml νερό, 1 κ.γλ χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη λάδι, κρασί, άχνη, βανίλια, ξύσμα. Κοσκινίζω μαζί – με ένα μεταλλικό σουρωτήρι -το μπέϊκινγκ με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή και ομοιογενής, ούτε χαλαρή ούτε πολύ σφιχτή.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
Πλάθουμε μπαλάκια, μεγέθους μανταρινιού και τα ανοίγω με τα δάχτυλα σε πιτάκια πάνω σε ένα μικρό πιατάκι. Βάζουμε ένα μικρό κουταλάκι μαρμελάδα και τσιμπάω να κλείσει καλά η ζύμη για να μη χυθεί η μαρμελάδα με το ψήσιμο. Βουτάω κάθε μεθυσμένο σε ένα πιάτο με ινδοκάρυδο και αραδιάζω σε ταψί ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 23-25 λεπτά. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα είναι έτοιμα.
Στο μεταξύ έχουμε βάλει να γίνει το σιρόπι και το έβρασα 7 λεπτά. Μόλις βγούν τα μεθυσμένα από το φούρνο τα μεταφέρουμε με σπάτουλα σε ρηχό σκεύος και με μια κουτάλα τα περιλούζουμε ζεστά με το ζεστό σιρόπι.Πασπαλίζω λίγο ακόμη ινδοκάρυδο και αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν. Διατηρούνται σκεπασμένα στο ψυγείο επί μέρες.
Η δόση αυτή βγάζει 2 μεγάλα ταψιά.
Για να σιροπιάσουμε το δεύτερο ταψί βάζω το σιρόπι να ζεσταθεί καλά ώστε να απορροφηθεί καλύτερα.
Η Συνταγή είναι από Anna Kassandra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ” – Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή.