Συνταγές
Κολοκυθόπιτα γλυκιά νηστίσιμη με χειροποίητο φύλλο
Η συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για ένα ταψάκι 30 εκ.
Για το φύλλο
-2 φλ. αλεύρι γοχ.
-2 κτσ. χυμό λεμονιού
-5 κτσ. ελαιόλαδο
-1/2 κτγ. αλάτι
-1 φλ. νερό χλιαρό περίπου
-νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για την γέμιση
-600 γρ. κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
-5 κτσ. ζάχαρη
-1 κτγ. κανέλα
-1/2 κτγ. γαρύφαλλο
-1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
-1 χούφτα σταφίδες
-1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
-1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για το σιρόπι
-1.5 φλ. νερό
-1 φλ. ζάχαρη
-1 φλ. μελι
-1 φλούδα λεμόνι
-1 κανέλα φύλλο
-2 καρφάκια γαρύφαλλο
Τα βάζουμε να βράσουν χωρίς το μέλι 3-4 λεπτά από το σημείο βρασμού. Μετά προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, το λεμόνι και το τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Μετά αρχίζουμε να προσθέτουμε το νερό σιγά- σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι. Το αφήνουμε σκεπασμένο μια ώρα να ξεκουραστεί.
Για την γέμιση
Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα μπολ αφού την έχουμε στραγγίξει καλά, προσθέτουμε την ζάχαρη, τα μυρωδικά, τα καρύδια, τις σταφίδες και την φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Παίρνω ένα μπαλάκι ζύμης πασπαλίζουμε με λίγο νισεστέ και ανοίγω ένα μακρόστενο λεπτο φύλλο.
Το λαδώνουμε με ένα πινέλο με το ελαιόλαδο βάζουμε γέμιση και το τυλίγουμε ρολό. Βάζουμε όλα τα φύλλα σε λαδωμένο ταψάκι ξεκινώντας από το κέντρο. Οσο λάδι μείνει το ρίχνουμε από επάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς περίπου μια ώρα ανάλογα τον φούρνο σας μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Όταν βγει από τον φούρνο όπως είναι καυτό ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει και να το τραβήξει.
Η συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.