Συνταγές
Γαλλική Galette με ντοματίνια, τυριά και βασιλικό – Η πιο εύκολη αλμυρή τάρτα
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο κίτρινο
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο πρόβειο παγωμένο σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
4 κουτ. σούπας νερό κρύο
Για τη γέμιση:
350 γραμ. ντοματίνια
200 γραμ. φέτα θρυμματισμένη
120 γραμ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη ( έβαλα 200 γραμ. Δουκέσα Μυκόνου)
4 κλωνάρια βασιλικό μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
1 αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
Αλάτι η ανθό
Πιπέρι φρέσκο τριμμένο από μύλο
20 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη γκαλέτ:
Ξεκινάμε ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα κομματάκια βουτύρου, και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το αυγό με το νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού.
Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ανακατεύουμε τα τυριά με τον μισό βασιλικό, το αλατοπίπερο, το ασπράδι, και τον μισό κρόκο.
(τον άλλο μισό τον κρατάμε για το άλειμμα του φύλλου)
Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε τα ντοματίνια με τα 20 ml ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C .
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ. χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι εντελώς στρογγυλό.
Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
Απλώνουμε το μείγμα των τυριών στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 5 εκ. Σκορπίζουμε στα τυριά τα ντοματίνια με το λάδι τους.
Γυρίζουμε το περιθώριο ακανόνιστα προς τη γέμιση, φτιάχνοντας ένα άτεχνο στεφάνι. Ανακατεύουμε τον μισό κρόκο που κρατήσαμε με 1/2 κουτ. γλυκού νερό, και αλείφουμε το φύλλο.
Ψήνουμε την γκαλέτ για 10 λεπτά στους 180.
Ύστερα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά,η μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη και να ψηθούν τα ντοματίνια.
Βγάζουμε και αφήνουμε 10 λεπτά την γκαλέτ να «σταθεί».
Ύστερα κόβουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε το καθένα με λίγο ωμό ελαιόλαδο, και σκορπίζουμε επάνω τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού.
Σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!