Connect with us

Συνταγές

Xειμωνιάτικη Γαλλική Galette με ψητές γλυκοπατάτες καρότα και μπρί

Published

on

GALLET ΜΕ ΨΗΤΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΜΠΡΙ 1 65311235abbf9 scaled

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ

Υλικά 
για την ζύμη
-2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο κίτρινο για πίτες και ψωμί
-1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-1 κοφτό κτγ. αλάτι
-1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο πρόβειο παγωμένο κομμένο σε μικρά κομμάτια
-1 αυγό
-4 κτσ. νερό κρύο
για την γέμιση
-2 καρότα μεγάλα σε μικρούς κύβους
-1 γλυκοπατάτα μικρή σε κυβάκια
-1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη στην πρέσα ή τριμμένη
-1 κτσ. μουστάρδα πικάντικη
-3 κτσ. ελαιόλαδο
-1 κτγ. θυμάρι ξερό
-200 γραμ. μπρί σε μικρούς κύβους, (αν δεν μας αρέσει το μπρί, το αντικαθιστούμε με τριμμένη γλυκιά γραβιέρα, ανακατεμένη με λίγο ανθότυρο και με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα φυσικά)
-50 ml φρέσκο γάλα
-40 γραμ. βούτυρο αγελάδας
-ανθό ή αλάτι
-πιπέρι φρέσκο τριμμένο από μύλο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη:
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα κομματάκια βούτυρο, και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε με πιρούνι το αυγό μαζί με το κρύο νερό, και το ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού. Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη. – ίσως πάρει λίγο νερό ακόμη.

Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέσα σε ένα μπολ, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες, με το λάδι, το σκόρδο, και τη μουστάρδα.

Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα, και απλώνουμε τα καρότα, και τις γλυκοπατάτες σε μια στρώση.
Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, -θέλουμε να κρατάνε λίγο-.
Ξεφουρνίζουμε, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Αλλάζουμε την λειτουργία του φούρνου, στις αντιστάσεις πάνω- κάτω, μένοντας σταθερά στην ίδια θερμοκρασία, 200 βαθμούς κελσίου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ., χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι εντελώς στρογγυλό.

Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
Σκορπίζουμε το τυρί και από πάνω βάζουμε σε μονή στρώση τα λαχανικά.

Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, πάνω από τη γέμιση, (δεν την καλύπτουμε τελείως), και ραντίζουμε τη γέμιση με το γάλα.
Σκορπίζουμε το βούτυρο σε κομματάκια σε όλη την επιφάνεια, αλείφουμε το διπλωμένο ζυμάρι με λίγο γάλα, και ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, για περίπου 40-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, και να ψηθεί το φύλλο από κάτω.

Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ

Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές2 ώρες ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

Συνταγές4 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές6 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ7 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές20 ώρες ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές22 ώρες ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές24 ώρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές1 ημέρα ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα2 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές3 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Exit mobile version