Συνταγές
Xειμωνιάτικη Γαλλική Galette με ψητές γλυκοπατάτες καρότα και μπρί
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά
για την ζύμη
-2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο κίτρινο για πίτες και ψωμί
-1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-1 κοφτό κτγ. αλάτι
-1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο πρόβειο παγωμένο κομμένο σε μικρά κομμάτια
-1 αυγό
-4 κτσ. νερό κρύο
για την γέμιση
-2 καρότα μεγάλα σε μικρούς κύβους
-1 γλυκοπατάτα μικρή σε κυβάκια
-1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη στην πρέσα ή τριμμένη
-1 κτσ. μουστάρδα πικάντικη
-3 κτσ. ελαιόλαδο
-1 κτγ. θυμάρι ξερό
-200 γραμ. μπρί σε μικρούς κύβους, (αν δεν μας αρέσει το μπρί, το αντικαθιστούμε με τριμμένη γλυκιά γραβιέρα, ανακατεμένη με λίγο ανθότυρο και με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα φυσικά)
-50 ml φρέσκο γάλα
-40 γραμ. βούτυρο αγελάδας
-ανθό ή αλάτι
-πιπέρι φρέσκο τριμμένο από μύλο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη:
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα κομματάκια βούτυρο, και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε με πιρούνι το αυγό μαζί με το κρύο νερό, και το ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού. Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη. – ίσως πάρει λίγο νερό ακόμη.
Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέσα σε ένα μπολ, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες, με το λάδι, το σκόρδο, και τη μουστάρδα.
Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα, και απλώνουμε τα καρότα, και τις γλυκοπατάτες σε μια στρώση.
Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, -θέλουμε να κρατάνε λίγο-.
Ξεφουρνίζουμε, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Αλλάζουμε την λειτουργία του φούρνου, στις αντιστάσεις πάνω- κάτω, μένοντας σταθερά στην ίδια θερμοκρασία, 200 βαθμούς κελσίου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ., χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι εντελώς στρογγυλό.
Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
Σκορπίζουμε το τυρί και από πάνω βάζουμε σε μονή στρώση τα λαχανικά.
Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, πάνω από τη γέμιση, (δεν την καλύπτουμε τελείως), και ραντίζουμε τη γέμιση με το γάλα.
Σκορπίζουμε το βούτυρο σε κομματάκια σε όλη την επιφάνεια, αλείφουμε το διπλωμένο ζυμάρι με λίγο γάλα, και ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, για περίπου 40-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, και να ψηθεί το φύλλο από κάτω.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!