Ορεκτικα
Μέχρι εδώ μυρίζει.. ψωμάκι γάστρας – Το πιο εύκολο και πεντανόστιμο
Αν δεν έχεις γάστρα υπάρχει λύση, σε ένα ταψί με καπάκι.
Η Συνταγή είναι από Lena Totsika – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι γοχ.
340 γρ. χλιαρό νερό
30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
1 κτγ. αλάτι
1/2 κτγ. ζάχαρη
2 κτσ. λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ με καπάκι έβαλα το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και μόλις διαλύθηκε πρόσθεσα τα άλλα υλικά, τα ανακάτεψα καλά με ένα κουτάλι.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και άφησα 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο. Μετά το έβαλα σε αλευρωμένη επιφάνεια και έκανα 3-4 διπλώματα. Το έφτιαξα σε στρογγυλό καρβέλι, το χάραξα απαλά με ένα μαχαίρι, το έψησα στους 250 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο και γάστρα 35′ λεπτά με κλειστό καπάκι και 25 λεπτά στους 220 βαθμούς μετά με ανοιχτό το καπάκι.
Η Συνταγή είναι από Lena Totsika – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Οι νόστιμες συνταγές δεν σταματάνε.. ΔΕΣ άλλη μια εξαιρετική πρόταση για ένα ξεχωριστό ψωμάκι !!!
Η Συνταγή είναι της κ.Katia Stoianova – ”ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά.
200 ml. γάλα
2 αυγά/ο ένας κρόκος για πασάλειμμα
2 κτσ. γιαούρτι
2 κτσ. ηλιέλαιο
1 κτγ. ζάχαρη
1 κτγ. αλάτι
ένα φακελάκι μαγιά
και περίπου 600 γρ. αλεύρι
Εκτέλεση.
Σ ένα μπολ βάζουμε το γάλα, ζάχαρη, αλάτι και μαγιά για ένα τέταρτο ώστε η μαγιά να ενεργήσει.
Μετά συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να μαλακώσει η ζύμη.
Αφήνουμε 40 λεπτά να φουσκώσει.
Κάνουμε 4 μπάλες και τις απλώνουμε σε μέγεθος ταψιού 32 εκ.
Βάζουμε από κάτω αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε την πρώτη, λαδώνουμε από πάνω και βάζουμε την δεύτερη.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι την τέταρτη. Στη μέση βάζουμε ένα ποτήρι και πατάμε ελαφρά.
Το κόβουμε σε 8 κομμάτια και στρίβουμε το κάθε ένα ξεχωριστά, το αφήνουμε 40 λεπτά να φουσκώσει.
Αλείφουμε τον κρόκο, και προσθέτουμε σουσάμι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε 180 βαθμούς και το ψήνουμε 35-40 λεπτά. Καλή επιτυχία !!!
Η Συνταγή είναι της κ.Katia Stoianova – ”ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ“.