Connect with us

Ορεκτικα

Σωστά σωταρισμένα μανιτάρια

Published

on

manitaria sote

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Συνταγή από tastefull.gr

Αυτή η συνταγή είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη στους άνδρες-φίλους μου που μαγειρεύουν μόνοι τους και λατρεύουν τα μανιτάρια.

Τα ασπρομανίταρα είναι τα πιο γνωστά μανιτάρια και εύκολα να προμηθευτείς στις πόλεις. Να τα αγοράζετε μόνο όταν είναι σε άριστη κατάσταση κι αυτό σημαίνει να είναι λευκά, σφικτά και όχι πανιασμένα. Αυτά τα μανιτάρια θα έχουν τέλεια όψη στο σωτάρισμα, θα ροδίσουν και θα παραμείνουν γεμάτα και ζουμερά.

Αν έχετε πανιασμένα μανιτάρια, να τα ψιλοκόψετε, να τα σωτάρετε με τον ίδιο τρόπο και να τα βάλετε σε ομελέτα ή σε σούπα.

Μπορείτε να σερβίρετε τα σωταρισμένα μανιτάρια σαν συνοδευτικό πιάτο σε ψητά κρέατα ή σαν ορεκτικό ή να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλες παρασκευές, όπως σε σαλάτα είτε πράσινη είτε πάστας είτε πληγουριού.

Οι βασικές αρχές

Το σωστό σωτάρισμα έχει τα βήματά του. Είναι απλά, το μόνο που χρειάζεται είναι να πειθαρχείτε και να τα ακολουθήσετε. Χρυσοροδισμένα σωταρισμένα μανιτάρια στο πιάτο σας κάθε φορά.

  • κόβουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια – φέτες ή σε τέταρτα είτε ολόκληρα αν είναι μινι buttons
    χρησιμοποιούμε τηγάνι ανοξείδωτο ή όποιο άλλο υλικό μη πορώδες, που να δέχεται δυνατή φωτιά
  • ζεσταίνουμε το τηγάνι άδειο, να ζεσταθεί καλά σε μέτρια-δυνατή φωτιά
  • προσθέτουμε λάδι και βούτυρο κλαριφιέ. Το νωπό βούτυρο θα καεί και θα κάνει μαύρα στίγματα στα μανιτάρια. Αν δεν έχουμε κλαριφιέ, βάζουμε μόνο λάδι και προσθέτουμε στο τέλος λίγο νωπό βούτυρο για τη γεύση.
  • βάζουμε ποσότητα μανιταριών ανάλογη με το τηγάνι: να είναι μια γεμάτη στρώση που να εφάπτεται στον πάτο
  • προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο ξεκίνημα. Το αλάτι βοηθά τα μανιτάρια να χάσουν όση υγρασία χρειάζεται.
  • προσθέτουμε χυμό λεμονιού αμέσως μετά για να κρατήσουν το λευκό χρώμα και να χρυσίσουν. Αν δεν μας νοιάζει το χρώμα και θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τη γεύση, χρησιμοποιούμε κρασί ή μοσχάτο ή μαυροδάφνη ή βερμούτ ή βαλσαμικό ξύδι ή πετιμέζι ροδιού ή πετιμέζι χαρουπιού.
  • κουνάμε το τηγάνι συνεχώς για να αλλάζουν θέση τα μανιτάρια και να ψήνονται από όλες τις πλευρές
  • κρατάμε τη φωτιά μέτρια-δυνατή, ώστε να εξατμίζονται γρήγορα τα υγρά. Οι καραμέλες που πιάνουν στον πάτο διαλύονται με τα υγρά και γλασάρουν τα μανιτάρια.

Δοκιμάστε να φτιάξετε με αυτά τα βήματα σωταρισμένα μανιτάρια και θα έχετε βάλει στις συνταγές σας ένα πιάτο που θα προκαλεί θαυμασμό στα τραπέζια σας.

Υλικά

500γρ ασπρομανίταρα
1 κουταλιά σούπας βούτυρο κλαριφιέ
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
1/4 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

Μέθοδος εκτέλεσης

Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο ανοξείδωτο τηγάνι άδειο, σε μέτρια- δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο. Μόλις λυώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Κουνάμε το τηγάνι να δούμε αν ξεκολλάνε. Αν οχι, δοκιμάζουμε σε λίγο.

Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Κουνάμε το τηγάνι. Τα μανιτάρια θα έχουν ξεκολλήσει και θα μετακινούνται με την κίνηση του τηγανιού, αλλάζοντας πλευρά ψησίματος.

Αν κουράζεται το χέρι σας με το κούνημα του τηγανιού, χρησιμοποιείστε σπάτουλα. Θα πρέπει η φωτιά να είναι τέτοια ώστε να εξατμίζει τα υγρά που αφήνουν τα μανιτάρια αλλά όχι τόση που να μαυρίσουν οι καραμέλες στον πάτο.

Δεν είναι δύσκολο, θα το καταλάβετε πότε είναι υπερβολική η θερμοκρασία.

Σε 10-15 λεπτά τα μανιτάρια είναι έτοιμα. Σερβίρουμε αμέσως, με ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν θέλουμε.
Διαβάστε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο www.tastefull.gr

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές13 ώρες ago

Φτιάχτε την καλύτερη συνταγή για κουλουράκια – είναι μαλακά μέσα, γίνονται εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές14 ώρες ago

Ρυζόγαλο – το αγαπημένο γλυκό για όλες τις ώρες που γίνεται ανάρπαστο!

Συνταγές15 ώρες ago

Πεντανόστιμο μπακαλιάρος πλακί με πατάτες – επειδή η παράδοση το θέλει!

Συνταγές17 ώρες ago

Εύκολο σάμαλι και νηστίσιμο με άρωμα μαστίχας!

Συνταγές19 ώρες ago

Εύκολα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης κατευθείας από τις Κυκλάδες

Συνταγές21 ώρες ago

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών στο φούρνο χωρίς λάδι – χορτοφαγικά και θρεπτικά

Συνταγές23 ώρες ago

Στριφτή τυρόπιτα κιχί από την Βόρεια Ελλάδα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές2 ημέρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές2 ημέρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές3 ημέρες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα3 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές3 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές3 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές4 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές4 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές4 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές5 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Exit mobile version