Συνταγές
Μανιτάρια που τα συνοδεύσαμε με πατάτες πλακέ κομμένες και ένα πιάτο χόρτα για σαλάτα
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για 4 μεγάλα μανιτάρια Champignon
Για 2 πιάτα φαγητού
Καθαρίζω πρώτα αυτό το πετσάκι που έχουν, αφαιρώ από το κέντρο την ψίχα και θα την χρειαστώ για την σάλτσα τους. Βάζω σε τηγάνι 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο σε φετούλες και 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε φετούλες, ρίχνω 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, θυμάρι και λίγο δενδρολίβανο, ρίχνω 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, σβήνω με 1 σφηνάκι κρασί κόκκινο Ικαριώτικο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Περιμένω λίγο να απορροφηθεί το αλκοόλ μαζί και 2 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο, ρίχνω 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από την φωτιά το τηγάνι.
Τώρα σε ταψάκι βάζω 3 πατάτες πλακέ κομμένες και όχι όλο καθαρισμένες διότι και λίγο φλούδα μας κάνει πολύ καλό, φτάνει να είναι πολύ καλά πλυμένες. Ρίχνω αλατοπίπερο, λίγο θυμάρι και δενδρολίβανο λίγο κουρκουμά, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, και εκεί στην άκρη του ταψιού.
Βάζω τα 4 μανιτάρια.
Ψήνω για 20′, ρίχνω από πάνω και τα υλικά από το τηγάνι στα μανιτάρια καθώς και τα ψιλοκομμένα από το κέντρο του μανιταριού.
Ψήνω όλα μαζί για 10′ ακόμα και το φαγητό είναι έτοιμο. Στους 200 βαθμούς στο αερόθερμο φούρνο στην μεσαία σκάλα του φούρνου το ψήσιμο.
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Είναι από τα φαγητά που χαίρεσαι να τα φτιάχνεις και να τα απολαμβάνεις με παρέα ή και μόνος σου.
Πολύ ωραία τα κολοκυθάκια γεμιστά, (χωρίς αυγολέμονο) τέλεια μαγειρεμένα και πεντανόστιμα.
Η Συνταγή είναι από Εύα Βλάχου– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
11-12 μεγάλα κολοκυθάκια
2 ξερά και 2 φρέσκα κρεμμύδια
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κτγ. πελτέ,ανιθο,μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι μαύρο, σκόρδο
1/2κούπα ρύζι, πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρω τον κιμά σ’ ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, πελτέ, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ντομάτες, νερό, μόλις πάρει βράση, το ρύζι, άνιθο, μαϊντανό ψιλοκομμένα.
Κρυώνει λίγο και γεμίζω τα κολοκυθάκια, (κομμένα στη μέση, ξυσμένα από έξω και αδειάζω το μέσα τους). Αν μείνει γέμιση τη ρίχνω στην άκρη τους.
Βάζω νερό μέχρι τη μέση, ρίχνω ελαιόλαδο και αλάτι, (άλλη φορά ρίχνω ξύσμα+χυμό από 2 λεμόνια). Σκεπάζω και βράζω.
Η Συνταγή είναι από Εύα Βλάχου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.