Connect with us

Ορεκτικα

Νοστιμιές με ζύμη: Πεϊνιρλί και ποντιακά περεσκία (πιροσκί)

Published

on

maxresdefault

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά για τη ζύμη

2,2 lb (1kg) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1φακελάκι ξερή μαγιά

½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ

4,41 ounces (125 gr) βούτυρο (ή μαργαρίνη)

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

12,68 oz (375 ml) χλιαρό νερό

Υλικά για τη γέμιση

7,05 ounces (200 gr) παστουρμά ή ζαμπόν ωρίμανσης

8,82 ounces (250 gr) τριμμένο κασέρι

7,05 ounces (200 gr) ζαμπόν βραστό

6 αβγά

4,06 oz (120 ml) κρέμα γάλακτος

Υλικά για την κρύα σάλτσα

ψιλοκομμένη ντομάτα

2 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη ή βασιλικό

2 κουταλιά της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μία λεκάνη όλα μαζί τα υλικά, εκτός από το χλιαρό νερό. Τα ανακατεύουμε καλά, τρίβοντας το αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.

Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα και στη συνέχεια την ανοίγουμε σε φύλλα πάχους 0,40 in (1 cm) και την κόβουμε σε δίσκους, χρησιμοποιώντας ένα μεσαίου μεγέθους πιάτο. Αναμειγνύουμε μεταξύ τους τα υλικά της κρύας σάλτσας. Μοιράζουμε τα υλικά της γέμισης στους δίσκους ως εξής: τοποθετούμε μια ίση ποσότητα γέμισης και κρύας σάλτσας στο κέντρο κάθε δίσκου.

Διπλώνουμε τη ζύμη, ανασηκώνοντας λίγο τις δυο πλευρές και σουρώνουμε τις άκρες των δίσκων, ώστε, με αυτόν τον τρόπο, να σχηματιστεί μια βαρκούλα. Αφήνουμε τα πεϊνιρλί να σταθούν για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Χτυπάμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε από λίγη, με ένα κουτάλι πάνω από τη γέμιση.

Σπάμε στο κέντρο της κάθε βαρκούλας κι από ένα αβγό. Βάζουμε τα πεϊνιρλί σε καλά βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε, για περίπου 30 λεπτά, σε προθερμασμένο στους 356ο F (180ο C), φούρνο.

Ποντιακά περεσκία (πιροσκί)

Υλικά για 20 κομμάτια

1,41 ounces (42 gr) φρέσκιας μαγιάς

8,45 oz (250 ml) γάλα

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4,41 ounces (125 gr) βούτυρο

1 αβγό (ή 2 σε περίπτωση που τα ψήσουμε στο φούρνο)

1,1 lb (500 gr) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Υλικά για τη γέμιση

1 κιλό πατάτες, βρασμένες, ξεφλουδισμένες

1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ή δυόσμο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, με λίγο βούτυρο ή σε αντικολλητικό τηγάνι και τα προσθέτουμε μαζί με το μαϊντανό στο μείγμα με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με 3,38 oz (100 ml) χλιαρό γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε, για 15 λεπτά, σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει η μαγιά. Οταν φουσκώσει κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι, το ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να δημιουργήσουμε προζύμι και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, σε ζεστό μέρος, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χτυπάμε το αβγό με το βούτυρο κι όταν αφρατέψει το μείγμα το αναμειγνύουμε με το προζύμι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και το αλάτι μέχρι σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Κοσκινίζουμε πάνω του το υπόλοιπο αλεύρι και το ζυμώνουμε καλά και για αρκετή ώρα. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε και πάλι μέχρι να κολλάει ελάχιστα πια στα χέρια μας. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί, για 1-2 ώρες, σε ζεστό μέρος. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια, τα ανοίγουμε με το χέρι μας πατικώνοντάς τα, βάζουμε λίγη από τη γέμιση που ετοιμάσαμε με τις πατάτες, τα κλείνουμε, ενώνοντας τις άκρες τους και τα πλάθουμε σε μικρές οβίδες ή μπαλίτσες, τις οποίες αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά πριν τις τηγανίσουμε. Για το τηγάνισμα, ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα. Αν είναι με γέμιση, καθώς τα βάζουμε τα τραβάμε και λίγο από τις δύο άκρες για να γίνουν κάπως μακρόστενα.

 

Σημ. 1. Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε τα πιροσκί στο φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση, τα περνάμε με το πινέλο με το δεύτερο αβγό, χτυπημένο, και τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο, στους 428o F (220ο C), φούρνο, για 35-40 λεπτά.

  1. Αν θέλουμε γέμιση με τυρί, απλώς θρυμματίζουμε όσο τυρί φέτα πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, το ανακατεύουμε με αβγό και τριμμένο σκληρό τυρί και γεμίζουμε τα περεσκία.
  2. Η ζύμη για τα περεσκία μπορεί να τηγανιστεί σκέτη, χωρίς γέμιση, σαν ένα τηγανόψωμο.

ΠΗΓΗ

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές8 ώρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές9 ώρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές11 ώρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές13 ώρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές15 ώρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές17 ώρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές19 ώρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές1 ημέρα ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα2 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές2 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές2 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές2 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές3 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές3 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα4 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές4 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές4 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Exit mobile version