Συνταγές
Πιροσκί και πισία νηστήσιμα – Πολύ ωραία και πολύ αφράτα
Η Συνταγή είναι από Ελπι Τσακλιδου-Μαχαιρα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
2 φλ.τσ. νερό χλιαρό
3-4 κτσ. σπορέλαιο
1/2 κοφτό κτγ. ζάχαρη
1 φ. ξηρή μαγιά
1 κτγ. περίπου αλάτι
600-700 γρ. περίπου αλεύρι
Γέμιση
300 γρ. ό,τι τυρί νηστήσιμο μας αρέσει τριμμένο, (ή ό,τι άλλη νηστήσιμη γέμιση θέλουμε)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά με την σειρά.
Η ζύμη μας κολλάει λίγο.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
Με αλευρωμένα χέρια ή λαδωμένα κόβουμε κομματάκια ζύμης, όχι μεγάλα, (γιατί φουσκώνουν), τα ανοίγουμε σε φυλλαράκια, βάζουμε γέμιση, κλείνουμε και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, (για να μην μας καούν).
Για τα πισία τα φυλλαράκια τα τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές χωρίς γέμιση.
Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από Ελπι Τσακλιδου-Μαχαιρα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Η απόλαυση δεν τελειώνει!
Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή για ελιόψωμο νηστίσιμο πεντανόστιμο.
Η Συνταγή είναι από ArtemisTaia Arampatzi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
500 γρ. γοχ., 250 γρ. νερό χλιαρό, 200 γρ. ελαιόλαδο, 1 φακελάκι μαγιά ξερή, 1 κτγ. ζάχαρι, 1 κτγ. αλάτι, 350 γρ. ελιές κομμένες σε τέταρτα, διαλύω την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό με την ζάχαρη, αφήνω 10’λεπτά να γίνει η ζύμωση.
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι την μαγιά έτοιμη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό, ζυμώνω μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι από τα χέρια μου.
Συμπληρώνω τις ελιές ομοιόμορφα στην ζύμη, την αφήνω σκεπασμένη σε ζεστό χώρο 30 λεπτά, είναι έτοιμη, την χωρίζω σε 6 κομμάτια, τα δίνω σχήμα σε μικρά στρογγυλά ψωμάκια, λαδώνω την επιφάνεια τους.
Ρίχνω σουσάμι προαιρετικά, τα ψήνω στο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς πάνω- κάτω αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν περίπου 50 λεπτά ή αναλόγως τον φούρνο.
Είναι έτοιμα και όποιος προλάβει!
Η Συνταγή είναι από ArtemisTaia Arampatzi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.