Συνταγές
Φτιάξαμε ένα νηστίσιμο κέικ μήλου με ζάχαρη καρύδας
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Εγώ το εψησα σέ μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί από κάτω..
1 Κεσεδάκι των 200 γρμ λάδι,
1 μισυ κεσεδάκια ζάχαρη καρύδας
Μία τσιμπια αλάτι
1 Κεσεδάκι χυμό πορτοκαλιού και μανταρίνι μαζί και ξύσμα
2 μήλα τριμενα στο τρίφτη
στο χοντρό
2 σφηνάκια κονιάκ
1 κεσεδάκι σταφίδες μαύρες
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
1 κουταλιά της σούπας καί κοφτή μπεικιν παουντερ
500 γρμ αλεύρι φαρίνα ολικής ( μπορούμε να βάλουμε και κόκκινη φαρίνα, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του…
Εκτέλεση
Πρώτα χτυπάμε ζάχαρη και λάδι ( εγώ έβαλα μισό ελαιόλαδο και μισό καλαμποκελαιο )
Ύστερα ανακατεύουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και σιγά σιγά ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι και το μπεικιν παουντερ και σταφίδες.
Ανακατεύουμε με την μαριζ και ψήνουμε στους 180 αντιστάσεις μεσαία σκάλα του φούρνου για 1 ώρα σχεδόν.
Εκτέλεση
Για τά μπισκότα κανέλας…
Χτυπάμε στο μίξερ μισό πακέτο βιταμ και 1 φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο με 1 κεσεδάκι ζάχαρη καρύδας ή κανονική ζάχαρη.ριχνουμε 2 αυγά, 1 κουταλιά της σούπας κανέλα,2 βανιλιες, μία τσιμπια αλάτι
ύστερα ζυμωνουμε τήν ζύμη με τά χέρια ρίχνοντας σιγά σιγά αλεύρι γοχ, 1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ αλλά και λίγο αλεύρι ολικής άλεσης. Φτιάχνω μια ζύμη, τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 35′.
Ύστερα χωρίζω τήν ζύμη στα 3 για να διευκολυνθω. Ανοίγω κάθε κομμάτι σέ φύλλο όπως στην φωτογραφία, κόβω ή με κουπ Πατ ή με ένα ποτήρι . Παίρνω τά κομμάτια με σπάτουλα και τοποθετώ σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.
Ύστερα κάνω γραμμές ελαφρά με το ρουλετακι για σχέδιο. Από πάνω λίγο ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε για 15-20′ το πολύ στους 180 μεσαία σκάλα του φούρνου
Αργότερα σκληραίνουν και άλλο…
Ή συνταγή μου έλεγε καστανή ζάχαρη από πάνω, εγώ όμως έβαλα ζάχαρη καρύδας. Ο σύζυγος μου είπε ότι δεν έχει φάει πιο νόστιμα μπισκότα κανέλας .
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.