Συνταγές
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ! Πολυ ωραίο φαγητό με τραγανό κουρκούτι !
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΞΑΛΜΥΡΙΣΜΑ :
24 -30 ώρες περίπου ( το πρωί της προηγούμενης ημέρας – Περισσότερες ώρες , γίνεται άνοστος) :
Ξεπλένουμε και κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μεγάλο μπώλ με μπόλικο νερό !
Μετά από 2-3 ώρες είναι πολύ εύκολο να βγάλουμε το δέρμα , αν θέλουμε !
Αλλάζουμε καθαρό νερό βρύσης , κάθε 5-6 ώρες !
Στραγγίζουμε καλά και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας!
Βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο!
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι :
ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ( για 2 κιλά περίπου μπακαλιάρο):
335 γρ νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
335 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
110 γρ μπύρα, σε θερμοκρασία δωματίου
12 γρ. μαγιά ξηρή,
ή 14 γρ. μπέικιν πάουντερ αν βιαζόμαστε
*Με μαγιά είναι καλυτερο!
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
Μισή πρέζα αλάτι
Εκτελεση:
*Αν βάλουμε μαγιά αφήνουμε το μείγμα 1-2 ώρες να φουσκώσει!
**Το συγκεκριμένο κουρκούτι είναι ιδανικό όχι μόνο για τον μπακαλιάρο και τα θαλασσινά αλλά και για τηγανιτές μελιτζάνες και κολοκυθάκια!
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ :
Βγάζουμε από το ψυγείο τον μπακαλιάρο, αλευρώνουμε το κάθε κομμάτι ,τινάζουμε το περιττό αλεύρι, βουτάμε στο κουρκούτι
τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο, όχι σε πολύ δυνατή θερμοκρασία!
Στραγγίζουμε σε χαρτί !
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ :
750 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κ.γ. αλάτι
3 μέτριες σκελίδες σκόρδο
150 γρ.ελαιόλαδο ( αντί 170 γρ.)
25 γρ ξύδι λευκό ή κανονικό ( αντί 50 -γίνεται πολύ ξυνό)
αλάτι
πιπέρι
Εκτελεση:
Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε 1 κ.γ. αλάτι ,κατά προτίμηση χοντρό και μόλις βράσει προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια
Βράζουμε για 15-30λ ( έβρασα 18λ ) μέχρι να μαλακώσουν
Παράλληλα στo multi, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο
Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε γρήγορα σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά! Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους
Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε
Μεταφέρουμε σε ένα μπώλ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ
Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού και να απορροφηθεί τελείως
Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας ( αλάτι,πιπέρι, ξύδι)
*Προσοχή γιατί όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη
* Προσοχή και στο ξύδι( έβαλα 25 γρ. αντί 50γρ. )
Επίσης με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά μας σφίγγει περισσότερο!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.