Connect with us

Συνταγές

Στην πατρίδα μας ο μπακαλιάρος έχει επετειακό χαρακτήρα και συνηθίζεται να τρώγεται σε νηστεία, όπως είναι η γιορτή του ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Published

on

432062322 10232539735505130 7272067815973942243 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Panagiotis Koukouvitis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Ο βακαλάος μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, ο πλέον διαδεδομένος είναι τηγανιτός αλευρωμένος ή με κουρκούτι συνδυασμένος με σκορδαλιά, είναι ίσως το ιδανικότερο φαγητό για να συνοδευτεί από την ρετσίνα.

ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο μπακαλιάρου 1000-1200 γρ.
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει
1 σκελίδα σκόρδο
Αρκετό ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον βάζουμε να ξαρμυρίσει για 18 ώρες.
Αφαιρούμε τις πέτσες και τα κόκκαλα.

Βάζουμε το ξαρμυρισμένο ψάρι σε σουρωτήρι και κατόπιν σε απορροφητικό χαρτί για να μείνει με ελάχιστη υγρασία.
Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι και μια σκελίδα σκόρδο, όταν το σκόρδο ξανθύνει το αφαιρούμε και τηγανίζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για να φτιάξουμε χυλό τηγανίσματος, (κουρκούτι) θα αναφερθούμε σε μερικές από αυτές:

1η παραλλαγή
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
1 μεγάλο αυγό
Μισό φλιτζάνι γάλα
Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το αναμιγνύουμε με το γάλα και το βούτυρο. Ενώνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.

2η παραλλαγή
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι όλων των χρήσεων
2 κουταλάκια του τσαγιού κοφτά μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του τσαγιού κοφτό αλάτι
1 αυγό και ένα κρόκο αυγού
¾ του φλιτζανιού γάλα
Μια κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
Λίγο πιπέρι

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα και χωριστά τους κρόκους με το βούτυρο και το γάλα. Ενώνουμε το υγρό και στο στερεό μείγμα και προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά για να σχηματιστεί ο λείος χηλός.

3η παραλλαγή
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας τσίπουρο
½ κουταλάκι του τσαγιού ζάχαρη
Νερό όσο πάρει για να γίνει χηλός

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, αναμιγνύουμε τα υλικά σε βαθύ μπολ, συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος χηλός.

4η παραλλαγή
1 κουτί μπύρα
1,5 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα

Ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι και το πιπέρι σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε σιγά – σιγά την μπύρα ανακατεύοντας, ώστε να πάρουμε έναν αρκετά πηχτό χυλό. Προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Διατηρούμε το κουρκούτι στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα.

Σκορδαλιά
1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 – 4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4 – 6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε για 15 – 20 λεπτά. Το στραγγίζουμε πολύ καλά και το τρίβουμε με τα χέρια. Βάζουμε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα και το αλάτι. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα αλεσμένα υλικά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως.

Πατάμε καλά την σκορδαλιά με ένα πιρούνι για να ανακατευτούν τα υλικά.
Η σκορδαλιά διαιρείται στο ψυγείο και την σερβίρουμε δροσερή.
Σκορδαλιά γίνεται και με πατάτες ή και με καρύδια ή αμύγδαλα.

Η Συνταγή είναι από Panagiotis Koukouvitis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές14 ώρες ago

Φτιάχτε την καλύτερη συνταγή για κουλουράκια – είναι μαλακά μέσα, γίνονται εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές14 ώρες ago

Ρυζόγαλο – το αγαπημένο γλυκό για όλες τις ώρες που γίνεται ανάρπαστο!

Συνταγές16 ώρες ago

Πεντανόστιμο μπακαλιάρος πλακί με πατάτες – επειδή η παράδοση το θέλει!

Συνταγές18 ώρες ago

Εύκολο σάμαλι και νηστίσιμο με άρωμα μαστίχας!

Συνταγές20 ώρες ago

Εύκολα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης κατευθείας από τις Κυκλάδες

Συνταγές22 ώρες ago

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών στο φούρνο χωρίς λάδι – χορτοφαγικά και θρεπτικά

Συνταγές24 ώρες ago

Στριφτή τυρόπιτα κιχί από την Βόρεια Ελλάδα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές2 ημέρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές2 ημέρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές3 ημέρες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα3 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές3 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές3 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές4 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές4 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές4 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές5 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές5 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Exit mobile version