Connect with us

Ζυμαρικα

Μαντί, τα Ανατολίτικα ραβιόλια

Published

on

MADI

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά
Για τη Ζύμη:
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
-1 1/2 ποτήρι νερό βρύσης
-1 αυγό
(ή για ευκολία, μια συσκευασία έτοιμο φύλλο Βηρυτού)

Για τη Γέμιση:
-300 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ή χοιρινό κιμά ή ακόμα και μείγμα αυτών
-2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στο ρεντέ (τρίφτη)
-1/2 ντομάτα περασμένη στον ρεντέ
-1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
-1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
-2/4 της κούπας του τσαγιού πλιγούρι (γύρω στα 90γρ)
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
-1 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
-1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
-1 πρέζα γαρίφαλο
-1 μικρό μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
-Ελαιόλαδο
-αλάτι-πιπέρι (κατά προτίμηση)

Για το βουτύρωμα:
-50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για το σοκ:
-2 κύβους κρέατος αραιωμένους σε 800 ml ζεστό νερό
ή αν έχετε όρεξη να φτιάξετε, ζωμό κρέατος περίπου 800ml.

Για το Γιαουρτοσκόρδιον:
-500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (με όλα του τα λιπαρά, άστε τις δίαιτες για άλλη μέρα)
-3 σκελίδες σκόρδο
-Λίγο ελαιόλαδο
-1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη

Για το στολισμό πασπαλίζουμε με :
-Μπούκοβο καυτερό
-Σουμάκ (προαιρετικά)*
-ή κόκκινο πιπέρι σε πούδρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τη ζύμη:
Αναμιγνύουμε σε μια λεκάνη τα περί ζύμης σταθερά υλικά.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό λίγο- λίγο για να πάρουμε σφιχτό αποτέλεσμα.

Τη χωρίζουμε σε 5-6 μικρά μπαλάκια, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ηρεμήσει για 30 λεπτά.

Για να κερδίσουμε χρόνο, όσο κάθεται η ζύμη, πιάνουμε τον κιμά.

Βάζουμε σε μια μπασίνα τα περί κιμά υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά για 10 λεπτά.

Κλείνουμε με μαγειρική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

Καθαρίζουμε στο ενδιάμεσο έναν πάγκο, τον αλευρώνουμε καλά και αρχίζουμε το άπλωμα των φύλλων.

Κάθε φύλλο το κόβουμε σε οριζόντια και κάθετα κομμάτια, στο μέγεθος μιας παλάμης.

Στο κάθε τετράγωνο κομμάτι φύλλου που προκύπτει, βάζουμε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση.

Μόλις γεμίσουμε το φύλλο/ζύμη, έχουμε να διαλέξουμε κλείσιμο (βάρκα, πουγκί ή μικρό ραβιολάκι όπως είπαμε).

Εγώ προτιμώ τα πουγκιά.

Αφού τα κλείσουμε, τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν οι πρώτες ύλες (φύλλα και κιμάς).

Μόλις παρατάξουμε τα Μαντί σαν άλλα στρατιωτάκια στο ταψί, παίρνουμε το λιωμένο βούτυρο και τα ραντίζουμε μ’ ένα πινέλο, ώστε να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά όταν ψηθούν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, μέχρι να «στραφταλιάσουν» (να πάρουν χρώμα).

Όσο τα ‘χουμε στο φούρνο, ετοιμάζουμε τον ζωμό.

Αραιώνουμε 2 κύβους βοδινού σε 800 ml ζεστό νερό.

Μόλις στραφταλιάσουν τα μαντί τα περιλούζουμε με τον καυτό ζωμό και παθαίνουν ό,τι το μπακλαϊ με το καυτό σιρόπι.

Ξαναβάζουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πιουν όλο το ζωμό.

Παίρνουμε τότε ένα μπολ, ρίχνουμε τα υλικά του «γιαουρτοσκόρδιου» και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

Μόλις βγουν τα Μαντί απ΄ το φούρνο, παίρνουμε ένα πιάτο, στρώνουμε από κάτω 3 κουταλιές γιαουρτοσκόρδιον, απλώνουμε «σεντόνι» το μεζέ και τον καλύπτουμε με άλλη μια δόση από γιαουρτοσκόρδιον.

Τελειώνουμε με το στολισμό του, που δεν είναι άλλος από πασπαλισμένο καυτερό μπούκοβο, σουμάκ και καραφάκι(-α) ούζου!

Το νου σας, μ’ αυτό το μεζέ επαληθεύεται το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε…»!

Καλή όρεξη, καλή επιτυχία!

*Το σουμάκ είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ανατολίτικη κουζίνα και ειδικά στα κρέατα. Έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση. Αν δεν το βρίσκετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξύσμα λεμονιού.

Ιωάννα Kookie, eyedoll.gr

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές8 ώρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές9 ώρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές11 ώρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές13 ώρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές15 ώρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές17 ώρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές19 ώρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές1 ημέρα ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα2 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές2 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές2 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές2 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές3 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές3 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα4 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές4 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές4 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Exit mobile version