Υλικά
- 600 γραμ. αμύγδαλα ψίχα (με τη φλούδα)
- 600 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή βιτάμ
- 2 κρόκοι αυγών
- 225 γραμ. ζάχαρη ψιλοκοπανισμένη
- 900 γραμ. αλεύρι α ποιότητας
- 2 χαρτάκια κανέλα
- 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
- ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα όταν έρθουν από το φούρνο
Διαδικασία
Βήμα 1
Χτυπάμε το βούτυρο με το χέρι σε πήλινη λεκάνη πολύ ώρα (3/4 – 1 ώρα), μέχρι να ασπρίσει.
Βήμα 2
Προσθέτουμε την ψιλοκοπανισμένη ζάχαρη και εξακολουθούμε το χτύπημα.
Βήμα 3
Ρίχνουμε τους κρόκους, ένα έναν, καθώς και την κανέλα και το κονιάκ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Βήμα 4
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα χοντροκομμένα και το αλεύρι, λίγο λίγο και ζυμώνουμε πολύ καλά (η ζύμη να πλάθεται εύκολα).
Βήμα 5
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς, μισοφέγγαρα, ή ότι σχήμα θέλουμε, τους τοποθετούμε σε ταψί και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 10 λεπτά περίπου.
Βήμα 6
Όταν τους βγάλουμε από το φούρνο, τους τυλίγουμε, ζεστούς όπως είναι, σε ζάχαρη άχνη και τους τοποθετούμε σε πιατέλα κατά στρώσεις.
Βήμα 7
Σε κάθε στρώση ρίχνουμε από πάνω άφθονη ζάχαρη άχνη με το συρμάτινο κόσκινο, για να πέφτει αφράτη.
Βήμα 8
Η συνταγή για κουραμπιέδες κλασικούς, εύκολους, γρήγορους και νηστίσιμους μόνο με φυτίνη μαργαρίνη βιτάμ είναι έτοιμη.