Connect with us

Συνταγές

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Published

on

437134706 1397083810964294 4428837275876949378 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Εκτέλεση είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για πρώτη φορά έφτιαξα τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και έγινε καλύτερο από κάθε άλλη φορά.
Αφρός και με ίνες.
Δεν έχει τη μυρωδιά της μαγιάς ούτε ξυνίζει από το προζύμι.

Και σίγουρα θα διατηρείται φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα.

-Άρχισα ταίζοντας κάθε μέρα, επί 3 μέρες, το προζύμι που διατηρώ στο ψυγείο για να φτιάχνω ψωμί. Ήθελα ένα πολύ δυνατό προζύμι.

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ (ΒΡΑΔΥ)-ΖΥΜΑΡΑΚΙ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
-75 γρ. προζύμι, (ταισμένο)
-100 γρ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια
-50 γρ. νερό χλιαρό
-50 γρ. γάλα χλιαρό
-50 γρ. ζάχαρη
Μέσα σε μικρό μπολ έπλασα ένα ζυμαράκι με τα υλικά μου. Το σκέπασα με μεβράνη και το άφησα στον πάγκο για 9-10 ώρες, να φουσκώσει.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ (ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙ)
ΥΛΙΚΑ
-Όλο το παραπάνω ζυμαράκι προζυμιού
-400 γρ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια
-80 γρ. γάλα χλιαρό
-130 γρ. ζάχαρη
-2 αυγά μέτρια, (θερμοκρασία δωματίου)
-80 γρ. βούτυρο, μαλακό
-Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-Μισό κτγ. μαχλέπι
-Μισό κτγ. κακουλέ, (έβαλα μόνο κακουλέ 1 κτγ.)
-4-5 δάκρυα μαστίχας χτυπημένα με λίγη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Έριξα τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο της κουζινομηχανής και τα χτύπησα για λίγο στο χέρι, με αυγοδάρτη. Πρόσθεσα και όλα τα υλικά μου εκτός από το βούτυρο. Χτύπησα με τον γάντζο για 5 λεπτά στο χαμηλό. Πρόσθεσα μετά σταδιακά το βούτυρο σε κομματάκια και χτύπησα στη μέτρια ταχύτητα 2, για περίπου 18-20 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να τυλίγεται ψηλά στον γάντζο.

Σταματούσα 3-4 φορές τη μηχανή και ανακάτευα τη ζύμη ενώ την κατέβαζα και από το γάντζο, ώστε να δουλευτεί όλο το ζυμάρι σωστά. Στο τέλος αν υπάρχει ένα μικρό υπόλειμμα κάτω στον πάτο, είναι οκ!
Σκέπασα τον κάδο με μεβράνη και άφησα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Μου πήρε 8 ώρες.

Την άδειασα στον πάγκο, πάτησα να ξεφουσκώσει, τη ζύγισα και τη χώρισα σε 2 κομμάτια των 530 γρ. το καθένα. Κάθε κομμάτι το χώρισα στα 3 και σχημάτισα μπαλάκια που στη συνέχεια έπλασα σε κορδόνια περίπου 30 εκατοστών. Έπλεξα δύο τσουρέκια -λίγο άτεχνα είναι η αλήθεια- με 3 κορδόνια το καθένα.

Τα τοποθέτησα σε ταψί με λαδόκολλα, σκέπασα με μεβράνη και άφησα να φουσκώσουν σε ζεστό σημείο. Μου πήρε 3,5-4 ώρες.
Προθέρμανα τον φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις. Λίγα λεπτά αφότου έβαλα μέσα το ταψί μείωσα τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς.

Πέρασα τα τσουρέκια με κρόκο χτυπημένο με 1 κτσ. νερό. Έψησα 28-30 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά σκέπασα με λαδόκολλα για να μην αρπάξουν.
Κρύωσαν πάνω σε σχάρα

Η Εκτέλεση είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Έτσι φτιάχνουμε σωστά τα Μανιτάρια πλευρώτους αν θες να είναι πιο νόστιμα από ποτέ!

Συνταγές4 ώρες ago

Τέλεια υγιεινά τυροπιτάκια κουρού ολικής

Συνταγές6 ώρες ago

Αγαπημένο ψαράκι – σαρδέλες παντρεμένες

Συνταγές8 ώρες ago

Ντολμαδάκι και απόλαυση – με κιμά που μας αρέσουν πολύ

Συνταγές10 ώρες ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

Συνταγές12 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές14 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ16 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές1 ημέρα ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές1 ημέρα ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές2 ημέρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα2 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές3 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές3 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές4 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές4 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Exit mobile version