Connect with us

Γλυκα

Κλασικός σπιτικός σιμιγδαλένιος χαλβάς για την περίοδο της νηστείας

Υλικά 1 φλ. ελαιόλαδο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό 2 ½ φλ. ζάχαρη 4 φλ. νερό ½ φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη) ½ φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο 1 φλούδα λεμονιού 1 φλούδα πορτοκαλιού 1 κ.σ. κανέλα 1 ξυλάκι κανέλας Εκτέλεση Για τον εύκολο παραδοσιακό (1,2,3,4) σιμιγδαλένιο χαλβά, πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό […]

Published

on

xalvas

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά

1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
2 ½ φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
½ φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
½ φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
1 φλούδα λεμονιού
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 κ.σ. κανέλα
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση
Για τον εύκολο παραδοσιακό (1,2,3,4) σιμιγδαλένιο χαλβά, πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, βράζουμε ακόμη για 5′ το σιρόπι. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά. Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί. Προσθέτουμε το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι. Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματα του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου για 6-8′ λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα. Τότε, προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο. Ανακατεύουμε.

Τραβάμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή γιατί πιτσιλάει πολύ, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ!

Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι, να μαζεύεται σαν ζύμη για Σου, γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι.

Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα. Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα. Ισιώσουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′.

Σκεπάζουμε την φόρμα με το χαλβά με μια πιατέλα σερβιρίσματος. Με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε.

Μυστικά για τον χαλβά με σιμιγδάλι

Μπορεί ο σιμιγδαλένιος χαλβάς να είναι ένα παραδοσιακό, εύκολο γλυκό, όμως έχει αρκετά μυστικά για να βγει ζουμερός, να μην σκάει και διαλύεται, να μην ανοίγει το σχήμα του και να βγαίνει σπυρωτός.

•Η γνωστή συνταγή 1-2-3-4 είναι ένας μπούσουλας αν και εμένα μου φαίνεται πολύ γλυκός γι αυτό έχω αφαιρέσει 1/2 φλ. ζάχαρη.

•Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ελαφρύ και όχι αγουρέλαιο που έχει πολύ έντονη γεύση.

•Το λάδι στην κατσαρόλα δεν πρέπει να κάψει πολύ γιατί θα αφήσει βαριά μυρωδιά και γεύση μέσα στον χαλβά.

Ένας χαλβάς με καλά ροδισμένο το σιμιγδάλι, είναι μεγάλη απόλαυση. Γι΄αυτό, δώστε προσοχή στο καβούρντισμα του σιμιγδαλιού.

•Πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς, πάντα με ξύλινη κουτάλα και ειδικά στις γωνίες της κατσαρόλας και στη βάση της. Αν καεί το σιμιγδάλι και μαυρίσει, πρώτον θα πικρίζει στο τέλος ο χαλβάς και δεύτερον δεν θα ρουφάει σιρόπι το σιμιγδάλι για να φουσκώσει και να γίνει σπυρωτό.

•Η ένταση της φωτιάς πρέπει πάντα να είναι μέτρια προς δυνατή στο καβούρδισμα και χαμηλή στο βράσιμο του σιμιγδαλιού, ώστε να προλάβει να ρουφήξει σιρόπι το σιμιγδάλι, να φουσκώσει και να παραμείνει σπυρωτός ο χαλβάς.

•Επίσης, αν έχετε δυνατή φωτιά όταν ρίχνετε το σιρόπι, τότε ο χαλβάς αφενός πιτσιλάει και θα καείτε και αφετέρου θα εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά του σιροπιού με το βρασμό. Σαν αποτέλεσμα θα έχετε χαλβά που αφού τον ξεφορμάρετε θα έχει ανοίγματα σκασίματα στην επιφάνειά του, θα είναι ξερός, θα τρίβεται και θα διαλύεται στο σερβίρισμα.

Γι αυτόν τον λόγο, θέλουμε χαμηλή φωτιά με συχνό ανακάτεμα του χαλβά, ώστε να πιει όλο το σιρόπι του, να φουσκώσει σωστά για να παραμείνει σπυρωτός και με τη σωστή υγρασία, χωρίς να εξατμιστούν τα υγρά του.

Εάν όταν βάλετε το σιρόπι στο σιμιγδάλι η φωτιά είναι δυνατή, τότε θα εξατμιστούν τα υγρά πριν προλάβει να ψηθεί σωστά και να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Αποτέλεσμα όπως είπαμε και πριν, θα είναι χαλβάς στεγνός ξερός που τρίβεται και διαλύεται με όψη σπασμένη.

•Για τέλειο αποτέλεσμα, τον αφήνουμε να σταθεί για 30΄ το λιγότερο στη φόρμα και μετά τον ξεφορμάρουμε.

Πότε είναι έτοιμος ο σιμιγδαλένιος χαλβάς;

Είναι έτοιμος όταν το σιμιγδάλι ρουφήξει όλο το σιρόπι, όταν φουσκώσει και όταν μαζευτεί όλος ο χαλβάς γύρω από την κουτάλα όπως η ζύμη για Σου και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

•Όταν τον βάλετε ζεστό στη φόρμα, πιέστε με την κουτάλα να γίνει συμπαγής και να ισιώσει η επιφάνεια του.

•Στη φόρμα δεν χρειάζεται να βάλετε μεμβράνη λαδόκολλα κλπ. Ο χαλβάς ξεφορμάρεται τέλεια αφού κρυώσει στην φόρμα.

•Ο χαλβάς διατηρείται για πάρα πολλές ημέρες αν είναι καλά σκεπασμένος με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.

•Ο χαλβάς μπορεί να γίνει μόνο με ψιλό σιμιγδάλι ή μόνο με χοντρό σιμιγδάλι. Εγώ προτιμώ την υφή από μισό ψιλό και μισό χοντρό σιμιγδάλι.

•Μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές χαλβά, με λάδι με βούτυρο με γάλα με χυμό πορτοκάλι, με ζάχαρη χωρίς ζάχαρη, με μέλι ή με σοκολάτα.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : argiro

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές11 ώρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές12 ώρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές13 ώρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές15 ώρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές17 ώρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές19 ώρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές19 ώρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές21 ώρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές1 ημέρα ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές2 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές2 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές2 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ένα γρήγορο και εύκολο κέραμα – ορίστε μια δροσιστική λεμονάδα

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολο ψωμί τοστ με μαγιά – είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Αμερικανικές τηγανίτες εύκολες και αφράτες – Η πιο απλή συνταγή !

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένα τυροπιτάκια για όλες τις ώρες ζεστά ζεστά, νόστιμα ιδανικά για πάρτι και σνακ

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε γαρίδες σαγανάκι με μουστάρδα και θα μας θυμηθείς

Συνταγές3 ημέρες ago

Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για τα πιο νόστιμα κουλούρια του Πάσχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχοι γίγαντες φούρνου μαγειρεμένοι με πολύ μεράκι

Συνταγές4 ημέρες ago

Αρωματικοί ρεβυθοκεφτέδες – οι πιο λαχταριστοί που έχετε δοκιμάσει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα τα πιο μαλακά και αφράτα μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μόνο αυτή φτιάχνουμε! Νόστιμο και τραγανό το ζυμάρι, όπως μας αρέσει!!

Συνταγές4 ημέρες ago

Σου λείπει η σούβλα και ένα ολόκληρο αρνί; Τότε φτιάξε αυτό το φαγητό για το Πάσχα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσερή σαλάτα φράουλα – γιατί μας αρέσουν τα φρούτα στις σαλάτες

Συνταγές5 ημέρες ago

Δε δοκίμασες ποτέ μακαρονόπιτα; Πολύ καλή για τις νηστείες!!

Συνταγές5 ημέρες ago

Αύριο ανοίγουμε σουβλατζίδικο!! Πίτες με κιμά από κόκορα

Exit mobile version