Συνταγές
Υπέροχο γλυκό αγαπημένη και γευστικότατη καρυδόπιτα ή μελαχρινή
Η Συνταγή είναι από Γιούλα Λαμπρογεωργου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
15 αυγά
15 κσ καρύδια αλεσμένα
15 κσ φρυγανιά
15 κσ ζάχαρη
1 κγ κανέλα
1/2 κγ γαρύφαλλο
1 μπέικιν
1 κγ σόδα
3 βανιλιες
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Χυμό από μισό λεμόνι και τη φλούδα ή 1/2 κγ ξυνο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τα κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το μπέικιν τη σόδα και τις βανιλιες μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να αφρατεψουν και να αρχίσουν οι κρόκοι να ασπρίζουν.
Ρίχνουμε τους κρόκους μέσα στην μαρέγκα και ανακατεύουμε ταυτόχρονα με το σύρμα απαλά συνεχίζουμε με τα καρύδια την φρυγανιά την κανέλα το γαρύφαλλο αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει όλα μαζί.
Λαδωνουμε ένα ταψί 30 × 43 εκ ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς στον αέρα για μια ώρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη το νερό το χυμό λεμονιού και τη φλούδα ή το ξυνο.
Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά το σιρόπι. Σιρόπια ζούμε κρύο το γλυκό ζεστό το σιρόπι.
Η Συνταγή είναι από Γιούλα Λαμπρογεωργου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Καλή επιτυχία αν την φτιαξετε!! Μην σταματάς..
Ρίξε μια ματιά σε άλλη μία εξαιρετική πρόταση ..
Ο τέλειος συνδυασμός για μυρωδάτη καρυδόπιτα που συνοδεύεται υπέροχα με παγωτό βανίλια!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Ρουλα Λυρου – Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπαμε στο μίξερ τα ασπράδια από 10 αυγα μαρέγκα ρίχνοντας μέσα μια πρεζα αλάτι….
Τα αφήνουμε στην ακρη
Χτυπαμε τους κρόκους με 10 κ. σ. ζαχαρη… λιγο λικέρ και 2 βανιλιες…
Ρίχνουμε μέσα 10 κουτ. καρύδι 10.κ.σιμιγδαλι ψιλό… .1 μπεικιν.. 1κ.σ.κακαο…1κ.γλ.κανελα…μισο κ. γλ. μοσχοκαρυδο και μισό γαρύφαλλο και 2 κ. σ. σπορελαιο.
Ρίχνουμε προσεκτικά τη μαρέγκα στο μιγμα
και ριχνουμε σε λαδομενο ταψάκι 33 νο.
ΣΙΡΟΠΙ
3 ποτήρια νερο
3ποτηρια ζαχαρη
1ξυλο κανελα
Λιγο χυμό λεμονι
Χλιαρά και τα δύο…
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Ρουλα Λυρου – Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”