Connect with us

Συνταγές

Ετοιμάζονται ελιές ξιδάτες – πολύ ωραία κατατοπιστική συνταγή

Published

on

312987789 1153853542184328 4204482385103912685 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Βασιλικη Επαμεινωντιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χαράζουμε 2 φορές της βάζουμε σε νερό με μία φούχτα αλάτι Αλλάζουμε νερό της πρώτες 3 μέρες Μετά της αφήνουμε στο ίδιο νερό με αλάτι

Επάνω θα κάνουν μία κρουστα μην την πειράξετε Γύρω στις 15 μέρες δοκιμάζουμε εάν θέλουν κι άλλο της αφήνουμε Ανάλογα πόσο πικρές η γλυκές της θέλουμε

Όταν είναι έτοιμες πλένουμε καλά στραγγίζουμε και ρίχνουμε αλάτι χοντρό Ανάλογα την ποσότητα που έχουμε

Αφήνουμε 3-4 ώρες Μετά ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε 2 ώρες Τέλος ρίχνουμε νερό να γίνει άρμη

Τις βάζουμε στο βάζο και ρίχνουμε επάνω λάδι για να μην μουχλιασουν

Η Συνταγή είναι από Βασιλικη Επαμεινωντιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Μερικές παραλλαγές από φίλους των Χρυσών Συνταγών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά:

Κορνιαχτού Μ.: Βάζουμε τις ελιές και αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα για δέκα – δώδεκα μέρες, ανάλογα πόσο μεγάλες είναι και πόσο πικρές τις θέλουμε… Όταν έρθει στο επιθυμητό αποτέλεσμα κάνουμε την άλμη. Εγώ κάνω με το αυγό, βάζω αλάτι σε μπόλικο νερό, ώσπου να καλύπτει καλά τις ελιές και όταν φθάσει στην επιφάνεια το αυγό είναι έτοιμη η άλμη. Βάζω μέσα τις ελιές και από πάνω λάδι… όταν θέλω ξιδάτες βγάζω και βάζω σε ένα μικρό βάζω ελιές με ξίδι σε δυο μέρες έχουν γίνει ξιδάτες…

Zamira H.: Εγώ στους Καλαμών δεν τούς ρίχνω καθόλου το νερό. Τα πλένω πολύ καλά και σε 10 κιλά ελιές ρίχνω 1 κιλό χοντρό αλάτι. Τρώμε 2 χρόνια και δεν χαλάνε.

Olga T. : Τις ελιές αν ξέρεις να της φτιάξεις κρατάνε και τρία χρόνια. Τις πράσινες τις βάζεις για 10 μέρες στο νερό, το οποίο το αλλάζεις τακτικά και μετά μισό λάδι-μισό ξύδι, αλάτι, ρίγανη, κομμένα λεμόνια, σκόρδα κι ότι άλλο θέλεις. Στο νερό βάζε κι αλάτι και καλή όρεξη!

Νικολάου Ε. : Δύο βερσιόν η μία για γρήγορη. Για 5 κιλά Αμφίσσης  χαράζουμε τις ελιές και καθημερινά για μια εβδομάδα αλλάζουμε νερό. Την έβδομη μέρα δοκιμάζουμε και αν μας αρέσει ο βαθμός ξεπικρισματος, (εμείς τις προτιμούμε με ελαφριά πικράδα) αλλάζουμε νερό προσθέτοντας 5 κουταλιές σούπας αλάτι χοντρό, μια κουταλιά σούπας ξινόσκόνη και μισό νεροπότηρο ξύδι και καλύπτουμε με εμφιαλωμένο νερό. Αφήνουμε για τρεις μέρες και μπορούμε να ξεκινήσουμε να τρώμε.

Η δεύτερη συνταγή επίσης πολύ απλή γεμίζουμε λίτρα ή βάζα δίκιλα (εγώ γεμίζω βάζα γιατί οι Αμφίσσης δεν περνάνε απτό στόμιο μπουκαλιού) με καλοπλυμμένες ελιές αχάραχτες, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό, ένα κουταλάκι γλυκού ξινόσκόνη, ένα κουταλάκι ξύδι, ένα κουταλάκι σπορέλαιο στο κάθε βάζο ή μπουκάλι. Συμπληρώνουμε εμφιαλωμένο νερό να γεμίσουν και κλείνουμε το καπάκι. Τα βάζουμε σε σκοτεινό σημείο και τα ξεχνάμε για δύο μήνες. Κρατάνε τραγανές και πεντανόστιμες, μέχρι και για έναν χρόνο.

Έχεις όρεξη για ακόμη μία εξαιρετική συνταγή;
Δες πως να τις Φτιάξετε Μόνοι σας στο Σπίτι Παραδοσιακά!

Υλικά

  • 5 κιλά ελιές (Αµφίσσης)
  • χοντρό αλάτι
  • θρούµπι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

1. Σε απλωτό καλάθι (κοφίνι) ή σε μεγάλο σουρωτήρι τοποθετούμε λίγες λίγες και σε στρώσεις τις μαύρες ελιές, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με χοντρό αλάτι, θρούμπι και ρίγανη.

2. Βάζουμε κάτω από το καλάθι ή το σουρωτήρι μία λεκάνη για να στάζουν τα υγρά και τοποθετούμε το καλάθι σε δροσερό μέρος. Δύο φορές την ημέρα κουνάμε τις ελιές, ώστε να έρχονται οι πάνω, κάτω. Σε 10 μέρες θα έχουν ζαρώσει.

3. Χαράζουμε μία ελιά και, αν δούμε ότι έχει σκουρύνει η σάρκα της, καταλαβαίνουμε ότι είναι όλες έτοιμες. Τότε τις απλώνουμε σε ένα τσουβάλι ή σε πανί και τις αφήνουμε μία μέρα, να στεγνώσουν καλά.

4. Αν θέλουμε, τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά προκειμένου να στεγνώσουν τελείως. Ύστερα τις αποθηκεύουμε σε σακουλάκια και τις βάζουμε στην κατάψυξη ή σε γυάλες.

ΠΗΓΗ

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές1 ώρα ago

Καλοκέραστο να’ ναι! Γιαουρτογλυκό ψυγείου εύκολο και δροσερό

Συνταγές15 ώρες ago

Φτιάχτε την καλύτερη συνταγή για κουλουράκια – είναι μαλακά μέσα, γίνονται εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές15 ώρες ago

Ρυζόγαλο – το αγαπημένο γλυκό για όλες τις ώρες που γίνεται ανάρπαστο!

Συνταγές17 ώρες ago

Πεντανόστιμο μπακαλιάρος πλακί με πατάτες – επειδή η παράδοση το θέλει!

Συνταγές19 ώρες ago

Εύκολο σάμαλι και νηστίσιμο με άρωμα μαστίχας!

Συνταγές21 ώρες ago

Εύκολα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης κατευθείας από τις Κυκλάδες

Συνταγές23 ώρες ago

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών στο φούρνο χωρίς λάδι – χορτοφαγικά και θρεπτικά

Συνταγές1 ημέρα ago

Στριφτή τυρόπιτα κιχί από την Βόρεια Ελλάδα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές2 ημέρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές2 ημέρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές3 ημέρες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα3 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές3 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές3 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές4 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές4 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές4 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές5 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Exit mobile version