Συνταγές
Πεντανόστιμες πίτες ολικής με χαλουμι και με ελιές
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά για την Ζύμη:
600 γρ. αλεύρι ολικής
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα ζεστό προς χλιαρό
1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
2-3 κ.σ.λάδι
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φακελακι ξηρή μαγιά
Για τη γέμιση:
300 γρ. χαλουμι τριμμένο
100 γρ. ανθότυρο (φρέσκια αναρη)
100 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
Ξηρό δυόσμο
Επιπλέον σε ένα μέρος του μείγματος τυριών προσθέτουμε ελιές κομμένες και κάνουμε γέμιση με ελιές-Χαλουμι.
Για το άλειμμα των φύλλων:
Ενα φλιτζάνι κρασιού ηλιέλαιο και 2 κ.σ βούτυρο φρέσκο λιωμένο, τα ανακατέυουμε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πιάνουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό, ζάχαρη και 2-3 κουταλιές αλεύρι, τη σκεπάζουμε για αφήνουμε για 10′ λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε το ζεστό γάλα, τα αυγά, το αλάτι και σιγά, σιγά το αλεύρι, κάνουμε μία ζύμη μαλακιά να μην κολλάει στα χέρια. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μεχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια και αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα για 20′ λεπτά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 50”C βαθμούς αέρα.
Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα, με τη βοήθεια νισεστέ η αλεύρι.
Δεν ανοίγουμε μεγάλα φύλλα οπως συνήθως γιατί η ζύμης αυτή σπαει εύκολα και ανοίγει εύκολα. Προσθέτουμε 3 κ.σ τυριά τυλίγουμε σε ρολό, το τεντωνουμε και στρίβουμε. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και με την γέμιση ελιές-Χαλουμι.
Αραδιάζουμε τα μπαστούνια σε λαδωμένο ταψί και τα περνάμε με λαδι-βούτυρο. Προσθέτουμε (προαιρετικά) παπαρουνοσπορο και αμυγδάλο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέσα στο φούρνο για 20′ περίπου λεπτά, αφού τον κλείσουμε.
Κατόπιν ψήνουμε στους 180′ C βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσουν πάνω κάτω.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.