Connect with us

Κρεας

Αρωματικό πιλάφι με λεμονάτο κιμά! Νοστιμότατο Πιάτο!

Published

on

65110119 0247 dimiourgia pilafi me lemonato kima thumb large

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από σπάλα)
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε καρέ
50 ml ελαιόλαδο
4 κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό (κοπανισμένο στο γουδί και περασμένο από σήτα) ή δυόσμος ξερός, τριμμένος (με διαφορετικά το καθένα αποτελέσματα)
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς ή γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
250 ml νερό ή ζωμός λαχανικών

Για το πιλάφι

2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι (ή άλλο ρύζι της αρεσκείας μας)
4 ½ φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών ή νερό (ή όσο χρειάζεται το ρύζι που θα διαλέξουμε)
1 δαφνόφυλλο
1 κομμάτι φλούδα λεμονιού,
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
40 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Κιμάς: Βάζουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα μπαχάρια, αλάτι και πιπέρι σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο (όχι από την αρχή, για να μην το παραταλαιπωρήσουμε), σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη και μετά προσθέτουμε τα 250 ml ζωμό ή νερό.

Οταν πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο κιμάς. Δύο λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αφαιρούμε τη δάφνη και τα μπαχάρια, ρίχνουμε το δεντρολίβανο, τον κόλιανδρο, το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά ή την πάπρικα, το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Ο κιμάς θα μείνει με μια ελαφριά σάλτσα. Τον διατηρούμε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με το χυμό λεμονιού. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μαρέγκα στο μείγμα κρόκου-λεμονιού, ανακατεύουμε, προσθέτουμε 2 -3 κουταλιές από το ζουμί του κιμά, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το αυγολέμονο τον κιμά. Σείουμε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού. Αποσύρουμε.

Πιλάφι: Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βάζουμε το ζωμό ή το νερό με τη δάφνη, τη φλούδα λεμονιού, αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι. Αποσύρουμε, πετάμε τη λεμονόφλουδα και το δαφνόφυλλο και σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να σερβίρουμε. Τότε, βάζουμε το ρύζι σε φόρμα με τρύπα στη μέση και τον κιμά στο κενό του κέντρου της φόρμας.

Ζωμός λαχανικών

Για περίπου 1 λίτρο: Βάζουμε στο μούλτι 2 πράσα χοντροκομμένα, 2 καρότα χοντροκομμένα, 2 ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα και 1 μαραθόριζα, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη. Τα χτυπάμε να ψιλοκοπούν, αλλά να μη γίνουν πολτός. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του μπλέντερ. Σοτάρουμε για 5 – 8 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μαλακώσει και να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνουμε 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μαζί με τα κοτσάνια, 1 φύλλο δάφνης και 1 κλωναράκι ρίγανης και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι .

Πηγή: kathimerini.gr

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές7 ώρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές9 ώρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές9 ώρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές11 ώρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές13 ώρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές15 ώρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές16 ώρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές17 ώρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές1 ημέρα ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές1 ημέρα ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές1 ημέρα ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές2 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές2 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ένα γρήγορο και εύκολο κέραμα – ορίστε μια δροσιστική λεμονάδα

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολο ψωμί τοστ με μαγιά – είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Αμερικανικές τηγανίτες εύκολες και αφράτες – Η πιο απλή συνταγή !

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένα τυροπιτάκια για όλες τις ώρες ζεστά ζεστά, νόστιμα ιδανικά για πάρτι και σνακ

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε γαρίδες σαγανάκι με μουστάρδα και θα μας θυμηθείς

Συνταγές3 ημέρες ago

Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για τα πιο νόστιμα κουλούρια του Πάσχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχοι γίγαντες φούρνου μαγειρεμένοι με πολύ μεράκι

Συνταγές3 ημέρες ago

Αρωματικοί ρεβυθοκεφτέδες – οι πιο λαχταριστοί που έχετε δοκιμάσει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα τα πιο μαλακά και αφράτα μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μόνο αυτή φτιάχνουμε! Νόστιμο και τραγανό το ζυμάρι, όπως μας αρέσει!!

Συνταγές4 ημέρες ago

Σου λείπει η σούβλα και ένα ολόκληρο αρνί; Τότε φτιάξε αυτό το φαγητό για το Πάσχα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσερή σαλάτα φράουλα – γιατί μας αρέσουν τα φρούτα στις σαλάτες

Συνταγές4 ημέρες ago

Δε δοκίμασες ποτέ μακαρονόπιτα; Πολύ καλή για τις νηστείες!!

Συνταγές4 ημέρες ago

Αύριο ανοίγουμε σουβλατζίδικο!! Πίτες με κιμά από κόκορα

Exit mobile version