Connect with us

Συνταγές

Πολύ ωραία φτιαγμένα ατσμα με προζύμι , σκέτος αφρός

Published

on

220005799 2650924151876728 2532462923716541055 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Εκτέλεση είναι από κ. Margarita Kariwtou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά:
150 γρ.φυσικό προζύμι (αναπιασμένο,υγρασίας 100%)
220 γρ.χλιαρό ( όχι καυτό)γάλα πλήρες λιπαρών
100 γρ.αραβοσιτέλαιο
1 αυγό
25 γρ.ζάχαρη
540-550 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
8 γρ.αλάτι
* 1 Κρόκο + 1 κγ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο για επάλειψη

Γέμιση:
*Πάστα ελιάς
* Φέτα με μυρωδικά
* Κίτρινα τυριά και αλλαντικά
* Τυρί κρέμα απλή ή με μυρωδικά
* Μαρμελάδα
* Πραλίνα φουντουκιού
* Σοκολάτα

Εκτέλεση
Διαλύουμε το προζύμι στο χλιαρό γάλα!
Προσθέτουμε το λάδι, το αυγό ελαφρά χτυπημένο ,την ζάχαρη ,και αναμειγνύουμε!
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι νά πάρουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη,που να κολλάει λίγο στα χέρια και τέλος το αλάτι !

Δουλεύουμε λίγο την ζύμη μέχρι να γίνει ομοιογενής!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ!
Βάζουμε την ζύμη σε ένα ευρύχωρο μπώλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες ,ώστε να ξεκινήσει η ενέργεια του προζυμιού!

Η ζύμη μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου,ώστε να διπλασιαστεί και να χρησιμοποιηθεί άμεσα!
#Μπορούμε επίσης να ζυμώσουμε αργά το βράδυ, με θερμοκρασία 19β και το πρωί η ζύμη να είναι έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί,
αφού την έχουμε άφησει όλο το βράδυ σκεπασμένη στον πάγκο , εκτός ψυγείου !

#Αν όμως είναι καλοκαίρι , μετά το αρχικό 2ωρο φούσκωμα την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε μέχρι 20 ώρες !
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και αφήνουμε 2 ώρες , ώστε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου!
Αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας , χωρίζουμε σε 15 -18 κομμάτια (ή 24 αν τα θέλουμε πιο μικρά, προτιμώ όμως τα λίγο μεγαλύτερα)

Αφού τα ετοιμάσουμε όλα τοποθετούμε τα ταψιά σε χλιαρό μέρος και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο ,περίπου 2 ώρες!
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190β στις αντιστάσεις ή αέρα !
Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο γάλα και αλείφουμε με πινέλο! !

Πασπαλίζουμε με σουσάμι άσπρο ,μαύρο τα αλμυρά και τα γλυκά με παπαρουνόσπορο!
Ψήνουμε για 20 -30 λ περίπου ,μέχρι να ροδίσουν!

Η Συνταγή είναι από κ. “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ” – Λίτσα Σκαρμούτσου – Βαλαβάνη.

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές6 ώρες ago

Φτιάχτε την καλύτερη συνταγή για κουλουράκια – είναι μαλακά μέσα, γίνονται εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές6 ώρες ago

Ρυζόγαλο – το αγαπημένο γλυκό για όλες τις ώρες που γίνεται ανάρπαστο!

Συνταγές8 ώρες ago

Πεντανόστιμο μπακαλιάρος πλακί με πατάτες – επειδή η παράδοση το θέλει!

Συνταγές10 ώρες ago

Εύκολο σάμαλι και νηστίσιμο με άρωμα μαστίχας!

Συνταγές12 ώρες ago

Εύκολα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης κατευθείας από τις Κυκλάδες

Συνταγές14 ώρες ago

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών στο φούρνο χωρίς λάδι – χορτοφαγικά και θρεπτικά

Συνταγές16 ώρες ago

Στριφτή τυρόπιτα κιχί από την Βόρεια Ελλάδα

Συνταγές1 ημέρα ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές2 ημέρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές2 ημέρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές2 ημέρες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα2 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές3 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές3 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές3 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές3 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές4 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές4 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Exit mobile version