Συνταγές
Πολύ ωραία φτιαγμένα ατσμα με προζύμι , σκέτος αφρός
Η Εκτέλεση είναι από κ. Margarita Kariwtou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
150 γρ.φυσικό προζύμι (αναπιασμένο,υγρασίας 100%)
220 γρ.χλιαρό ( όχι καυτό)γάλα πλήρες λιπαρών
100 γρ.αραβοσιτέλαιο
1 αυγό
25 γρ.ζάχαρη
540-550 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
8 γρ.αλάτι
* 1 Κρόκο + 1 κγ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο για επάλειψη
Γέμιση:
*Πάστα ελιάς
* Φέτα με μυρωδικά
* Κίτρινα τυριά και αλλαντικά
* Τυρί κρέμα απλή ή με μυρωδικά
* Μαρμελάδα
* Πραλίνα φουντουκιού
* Σοκολάτα
Εκτέλεση
Διαλύουμε το προζύμι στο χλιαρό γάλα!
Προσθέτουμε το λάδι, το αυγό ελαφρά χτυπημένο ,την ζάχαρη ,και αναμειγνύουμε!
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι νά πάρουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη,που να κολλάει λίγο στα χέρια και τέλος το αλάτι !
Δουλεύουμε λίγο την ζύμη μέχρι να γίνει ομοιογενής!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ!
Βάζουμε την ζύμη σε ένα ευρύχωρο μπώλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες ,ώστε να ξεκινήσει η ενέργεια του προζυμιού!
Η ζύμη μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου,ώστε να διπλασιαστεί και να χρησιμοποιηθεί άμεσα!
#Μπορούμε επίσης να ζυμώσουμε αργά το βράδυ, με θερμοκρασία 19β και το πρωί η ζύμη να είναι έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί,
αφού την έχουμε άφησει όλο το βράδυ σκεπασμένη στον πάγκο , εκτός ψυγείου !
#Αν όμως είναι καλοκαίρι , μετά το αρχικό 2ωρο φούσκωμα την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε μέχρι 20 ώρες !
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και αφήνουμε 2 ώρες , ώστε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου!
Αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας , χωρίζουμε σε 15 -18 κομμάτια (ή 24 αν τα θέλουμε πιο μικρά, προτιμώ όμως τα λίγο μεγαλύτερα)
Αφού τα ετοιμάσουμε όλα τοποθετούμε τα ταψιά σε χλιαρό μέρος και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο ,περίπου 2 ώρες!
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190β στις αντιστάσεις ή αέρα !
Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο γάλα και αλείφουμε με πινέλο! !
Πασπαλίζουμε με σουσάμι άσπρο ,μαύρο τα αλμυρά και τα γλυκά με παπαρουνόσπορο!
Ψήνουμε για 20 -30 λ περίπου ,μέχρι να ροδίσουν!
Η Συνταγή είναι από κ. “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ” – Λίτσα Σκαρμούτσου – Βαλαβάνη.