Συνταγές
Για να φτιάξουμε το ζυμωτό ψωμί με προζύμι
Η Συνταγή είναι από Σοφια Κτενιδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλο αλεύρι χωριάτικο μαλακό 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό 1κουταλακι αλάτι 20 γρ.μαγια φρέσκια και προζύμι νερό χλιαρό όσο πάρει περίπου 1 λίτρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε και τα δύο αλευρια κρατάμε λίγο μην χρειαστούμε αργότερα κάνουμε μια λακούβιτσα στο κέντρο ρίχνουμε λίγο λάδι 5-6 κ.σ.λιγο νερό και την μαγιά και τα ανακατεύουμε διαλύοντας το προζύμι.
παιρνουμε σιγά σιγά αλεύρι από τα πλάγια και αρχίζουμε να ζυμωνουνε ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό και ζυμωνουνε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Συνεχιζουμε το πλασιμο για μισή ώρα τουλάχιστον.Σκεπαζουμε και αφήνουμε για 11/2 ώρα σε ζεστό σκεπασμένο μέρος.
Στη ξανά πλάθουμε την ζύμη μας πάλι για 30 λεπτά όσο περισσότερο πλάθετε τόσο καλύτερα χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 φραντζολακια η καρβελακια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσουν ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο για 30_40 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς και έτοιμα τα ψωμάκια μας
Χωρίς όρια, πειραματίσου με διάφορα υλικά και κάνε τους δικούς σου συνδυασμούς που σου αρέσουν!
Η Συνταγή είναι από Σοφια Κτενιδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.