Συνταγές
Υπέροχα γλυκάκια – Πολύ αφράτα, πολύ λαχταριστά, γεμάτα από αρώματα και γεύση!
ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΓΛΥΚΑ .. ΧΙΟΝΟΥΛΕΣ, ΚΩΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ..
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ
ΓΙΑ 80 ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ
150 γρ. ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών
6 ασπράδια αυγών
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
50 γρ. κορν φλάουρ, κοσκινισμένο
1 κουτ γλ μπέικιν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα 100 γρ της ζάχαρης με τους κρόκους έως ότου ασπρίσουν και το μείγμα δεν τρέχει από το σύρμα . Αδειάζουμε σε άλλο σκεύος και πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι τον κάδο και σύρμα .. Χτυπάμε και τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη με σε μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το κορν φλαουρ και το μπέικιν αφού τα κοσκινίσαμε όλα μαζί .
Στο τέλος ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα με κορνέ με φαρδιά, στρογγυλή μύτη και φτιάχνουμε δίσκους διαμέτρου 4-5 εκ. πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°βαθμούς για 13-15 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.—————————-
Σιρόπι .. 400 γρ ζάχαρη με 300 γρ νερό και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού να βράσουν 2-3 λεπτά .
Όταν κρυώσει προσθέτουμε 5-6 κουταλιές κονιάκ
Για την μαρέγκα
220 γρ. ζάχαρη
60 γρ. νερό
115 γρ. ασπράδια αυγών
5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας η μία βανιλίνη
αλάτι μία πρέζα
Για την μαρέγκα
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε 170 γρ. ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει το μείγμα τους 116⁰C.
Στο μεταξύ, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα τα ασπράδια, λίγο αλάτι και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Σταδιακά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη ( τα 50 γρ ) και χτυπάμε μέχρι να στέκεται η μαρέγκα.
Όταν το σιρόπι φτάσει τους 116⁰C η αρχίσει να χάνει το διάφανο άχρωμο ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΙΖΕΙ ΕΛΑΦΡΑ , το προσθέτουμε στη μαρέγκα με αργή, σταθερή ροή σαν κλωστή , συνεχίζοντας τη λειτουργία του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
Ανεβάζουμε την ταχύτητα μέχρι να σταθεί πάλι η μαρέγκα.
Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε στην μαρέγκα 125 γρ λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να ομογεννοποιηθεί .Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει
Χτυπάμε 250 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε σφιχτή κρέμα και την ανακατεύουμε με την μαρέγκα που ετοιμάσαμε και έτσι έχουμε μια κρέμα σεράνο ..
ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΓΡΑΚΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΥΦΕΣ & ΤΙΣ ΤΡΟΥΦΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Βουτάμε για 2-3 δευτερόλεπτα τα μπισκότα στο σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε 1 ώρα στο ψυγείο .. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε τρούφες η τρούφες αμυγδάλου πρώτα ενώνουμε με κρέμα τα μπισκότα και 2 ώρες τα βάζουμε στο ψυγείο και μετα με τις παλάμες μας τα περνάμε εξωτερικά με την σοκολάτα και μετά τα ρίχνουμε στην τρούφα η για τις τρούφες αμυγδάλου σε ψημένο και σπασμένο αμύγδαλο πριν παγώσει η σοκολάτα .
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΓΡΑΚΙΑ
Λιώνουμε 350 γρ κουβερτούρας με 5 κουτ σούπας ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά να ομογεννοποιηθεί .. Βουτάμε ενα ένα τα μπισκότα στην σοκολάτα και τα βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί και στο ψυγείο να παγώσουν 1 ώρα . στην συνέχεια μια ροζέτα με την κρέμα μας σε ένα μπισκοτάκι και ένα δεύτερο για καπάκι … Μετά το ρολάρουμε στην τρούφα την μέση που έχει κρέμα . Σε καραμελόχαρτο και στο ψυγείο
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”