Connect with us

Γλυκα

Τούρτα λευκή εσπρέσο-καραμέλα από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση !

Published

on

tourta lefki karamela panos

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά για τσέρκι 24 εκ.:

Για το παντεσπάνι:
200 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
130 γρμ. ζάχαρη
5 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
25 γρμ. κακάο σκόνη
60 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
1 κουτ. γλ. κοφτό πέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για την μους εσπρέσο:
100 γρμ. γάλα
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γρμ. ζάχαρη
1 κρόκο από μεγάλο αυγό
45 γρμ. κόρν φλάουρ
20 γρμ. βούτυρο βιτάμ, (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φύλλο ζελατίνα (1,6 γρμ.)
1 1/2 καφέ εσπρέσο, δυνατό
180 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για την μους καραμέλας:
100 γρμ. γάλα
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
60 γρμ. ζάχαρη
1 κρόκο από μεγάλο αυγό
45 γρμ. κόρν φλάουρ
20 γρμ. βούτυρο βιτάμ, (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φύλλο ζελατίνα (1,6 γρμ.)
1 1/2 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας Carte D’or
180 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για το σιρόπι:
150 γρμ νερό
100 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ

Για επικάλυψη, και διακόσμηση:
αρκετή σαντιγί
κερασάκια
ξύσμα σοκολάτας, κ.λ.π

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι: 
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
3. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε καλά.
4. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
5. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 24 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170 C. για 20’ – 25′ λεπτά. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς.
7. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, ή με το εργαλείο κοπής για παντεσπάνι, κόβουμε οριζοντίως δύο ομοιόμορφες φέτες πάχους 1 εκ.

Μους μόκα:
1. Βάζουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα να μουσκεύει.
2. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα στη φωτιά να κάψει.
3. Ανακατεύουμε με το σύρμα, τους κρόκους με τη ζάχαρη, και το κόρν φλάουρ πολύ καλά, να ασπρίσουν. Ρίχνουμε στο μίγμα κρόκων 3-4 κουταλιές από το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα, και προσθέτουμε το μίγμα στη κατσαρόλα με την κρέμα-γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζει και να πήξει η κρέμα.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε καλά, και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, τον εσπρέσο, ανακατεύουμε καλά,
και την αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπάζοντας την με μεμβράνη που να πατά επάνω στην κρέμα.
5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
6. Δουλεύουμε λίγο την κρέμα μόκα με το σύρμα να αφρατέψει, και προσθέτουμε διαδοχικά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, με μία πλαστική σπάτουλα να ενσωματωθούν καλά.

Μους καραμέλα:
1. Βάζουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα να μουσκεύει.
2. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα στη φωτιά να κάψει.
3. Ανακατεύουμε με το σύρμα, τους κρόκους με τη ζάχαρη, και το κόρν φλάουρ πολύ καλά, να ασπρίσουν. Ρίχνουμε στο μίγμα κρόκων 3-4 κουταλιές από το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα, και προσθέτουμε το μίγμα στη κατσαρόλα με το κρέμα- γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζει και να πήξει η κρέμα.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την ζελατίνα, αφού την στραγγόξουμε καλά, και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, και το σιρόπι καραμέλας, ανακατεύουμε καλά, και την αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπάζοντας την με μεμβράνη που να πατά επάνω στην κρέμα.
5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
6. Δουλεύουμε λίγο την κρέμα μόκα με το σύρμα να αφρατέψει, και προσθέτουμε διαδοχικά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, με μία πλαστική σπάτουλα να ενσωματωθούν καλά.

Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά για 3 λεπτά.

Ολοκλήρωση τούρτας:
1. Βάζουμε ένα τσέρκι 24 εκ. πάνω σε ένα δίσκο, και τοποθετούμε μέσα τη μία φέτα παντεσπάνι. Με ένα πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
2. Στρώνουμε με σπάτουλα την μους εσπρέσο από πάνω, και τοποθετούμε την δεύτερη φέτα παντεσπάνι. Πατάμε ελαφρά να κάτσει επίπεδα, και το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
3. Στρώνουμε την μους καραμέλας, την ισιώνουμε σε λεία επιφάνεια, και τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη για 1,30 έως 2 ώρες να σφίξει αρκετά καλά η κρέμα.
4. Αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι, και με μία παλέτα καλύπτουμε ομοιόμορφα όλη τη τούρτα με σαντιγί, περίπου 1/2 εκ. πάχος. Την υπόλοιπη σαντιγί την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ, και διακοσμούμε με ροζέτες την τούρτα μας, σέ ότι σχέδιο μας αρέσει.
5. Γαρνίρουμε με κερασάκια, ξύσμα σοκολάτας, ή με ότι άλλο θέλουμε, και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο σε μέτρια-δυνατή ψύξη για 2-3 ώρες, να σταθεροποιηθούν οι μους, και η σαντιγί.

Tips:
Χρωματίστε ένα μέρος από την σαντιγί με μπλε χρώμα, ροζ, πράσινο, κίτρινο, κ.λ.π, και διακοσμήστε την τούρτα σας ανάλογα με την χρήση που την θέλετε. Γενέθλια, γιορτή βάπτιση, ακόμα και για γάμο!!

Περισσότερες συνταγές στο www.sokolatomania.gr

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές2 ώρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές16 ώρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές18 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές20 ώρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές22 ώρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές24 ώρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές1 ημέρα ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές2 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές2 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές3 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές3 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές4 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ένα γρήγορο και εύκολο κέραμα – ορίστε μια δροσιστική λεμονάδα

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο ψωμί τοστ με μαγιά – είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Αμερικανικές τηγανίτες εύκολες και αφράτες – Η πιο απλή συνταγή !

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένα τυροπιτάκια για όλες τις ώρες ζεστά ζεστά, νόστιμα ιδανικά για πάρτι και σνακ

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε γαρίδες σαγανάκι με μουστάρδα και θα μας θυμηθείς

Συνταγές5 ημέρες ago

Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για τα πιο νόστιμα κουλούρια του Πάσχα

Συνταγές5 ημέρες ago

Υπέροχοι γίγαντες φούρνου μαγειρεμένοι με πολύ μεράκι

Exit mobile version