Συνταγές
Απαραίτητες για τον χειμώνα! Σπιτικές σταφίδες…
Η συνταγή είναι από Gogo Samiou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
-σταφύλια σουλτανίνα
-4 κτσ. στάχτη
-2 κτσ. ελαιόλαδο
-1,5 λίτρο νερό
-καμιά δεκαριά δαφνόφυλλα για το φούρνισμα
Εκτέλεση
Διαλέγουμε γερά και όμορφα σταφύλια τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το ενάμιση λίτρο νερό με την στάχτη αφήνουμε να βράσει περίπου ένα τέταρτο και ξαφρίζουμε, στην συνέχεια σουρώνουμε τέσσερις-πέντε φορές.
Μέσα σε αυτό το ζουμί ανακατεύουμε το λάδι και γίνετε η (Αλισίβα ), βουτάμε τα σταφύλια σε αυτή και τα τοποθετούμε σε ταψί, αφού έχουμε πρώτα βάλει από κάτω χαρτί κουζίνας.
Σκεπάζουμε με το τούλι και περιμένουμε μερικές εβδομάδες σε καυτό και πολύ ήλιο μέχρι να ξεραθούν.
Ανά δύο με τρεις ημέρες γυρίζουμε τα σταφύλια μας.
Όταν πια θα έχουν γίνει οι σταφίδες θα τις βγάλουμε από το τσαμπί τους θα τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με μπόλικα δαφνόφυλλα και θα τις ψήσουμε στο φούρνο στους 120 βαθμούς ίσα να πάρουν όμορφο χρώμα για να κάνουμε μία ωραία κόρα απ’ έξω.
Θα γίνουν σαν του εμπορίου αλλά με περισσότερη νοστιμιά.
Θα φυλάξουμε σε μεταλλικό κουτάκι και θα παίρνει η μπουμπού το χειμώνα στο σχολείο μας και θα φτιάχνουμε μαζί ωραία σταφιδόψωμα μίας και τα λατρεύει.
Αυτός που δεν θέλει να βάλει στάχτη μπορεί να ανακατέψει μία πολύ καλά γεμάτη κουταλιά της σούπας ποτάσα.
*άπλωνε ένα άσπρο σεντόνι έβαζε πάνω τη σταφίδα τις σκεπάζετε με ένα τούλι και την ανακάτευε ποτέ ποτέ την έβλεπε ο ήλιος και την ξέρανε
Η Συνταγή είναι από Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.