Συνταγές
Νόστιμη πίτα με φέτα και κρέμα σιμιγδάλι.. το κάτι άλλο!
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά
Ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για πίτες η γ.ο.χ
1 Σουρωτή (250 ml)
1 ποτήρι ηλιέλαιο η σπορελαιο
1 ποτήρι νερό βρύσης
1 κ.γ αλάτι
Για το αλειμα των φύλλων:
250 γρ. Φρέσκο βούτυρο ανάλατο
1 φλ. Ελληνικού καφέ σπορελαιο η ηλιέλαιο
Γέμιση:
3 φλ. Γάλα
4 κ.σ σιμιγδάλι
2 αυγά χτυπημένα
Αλάτι
Πιπέρι
2 κ.σ βούτυρο
400 γρ. Φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με τα υλικά της ζύμης κάνουμε ένα ζυμάρι εύπλαστο. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 2-3 ώρες. Όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο ευκολότερα θα ανοίξει.
Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά να πήξει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το λάδι και κρατάμε στην άκρη.
Σε μια επιφάνεια που θα ανοίξουμε τα φύλλα κάνουμε ένα ρόλο το ζυμάρι μας και χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη. Κάνουμε μπάλες και κρατάμε σκεπασμένα με μια πετσέτα.
Αλευρωνουμε την επιφάνεια που θα άνοιξουμε τα φύλλα και ανοίγουμε 8 φύλλα στο μέγεθος ενός πιάτου. Τοποθετούμε στο πιάτο το πρώτο φύλλο και το βουτυρωνουμε. Κανουμε 4 φύλλα. Το τελευταίο φύλλο το βουτυρωνουμε και το τοποθετούμε από την αλαδωτη πλευρά πάνω στα 3 φύλλα.
Κάνουμε και τα άλλα 4 φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Παίρνουμε τώρα τη μια συστάδα των 4ων φύλλων και σε αλευρωμενη επιφάνεια ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο. Έχουμε βουτυρωσει το στρογγυλό ταψί μας. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στο ταψί.
Τα πλαϊνά να προεξέχουν και βουτυρωνουμε ελαφρώς το φύλλο. Ρίχνουμε μέσα στην κρέμα σιμιγδάλι την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας πάνω στο φύλλο.
Ανοίγουμε τη δεύτερή συστάδα σε λιγο πιο λεπτό φύλλο και απλώνουμε στο ταψί πάνω στη γέμιση και το σουρωνουμε.
Κάνουνε ένα κοθρο με τα φύλλα που προεξεχουν και ρίχνουμε το βούτυρο που περίσσεψε πάνω στην πίτα και χαράζουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180’C βαθμούς αέρα για 50′-55′ λεπτά, μέχρι να έχει ψηθεί απο πάνω και από κάτω. Βγάζουμε από το φούρνο, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει καλά για να την κόψουμε.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.