Connect with us

Γλυκα

Μηλόπιτα – Η συνταγή

Published

on

20171009 133812 scaled

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά

για τη ζύμη
2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ σ ζάχαρη λευκή
1 κ γλ αλάτι
220 γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους
1 αυγό
3-4 κ σ παγωμένο νερό

για τη γέμιση
3-4 μήλα
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κ γλ κανέλα τριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

για την επάλειψη
1 αυγό (χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)Αλ
1/2 κ γλ καστανή ζάχαρη

Δες πως γίνεται η μηλόπιτα

  1. Σε ένα βαθύ μπωλ προσθέτω το αλεύρι, με τη ζάχαρη και το αλάτι.  Τα ανακατεύω και προσθέτω το βούτυρο. Με το χέρι μου λιώνω και ανακατεύω το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν ψίχουλα.
  2. Προσθέτω το αυγό -το οποίο το έχω χτυπήσει- και το παγωμένο νερό και ζυμώνω .
  3. Χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τα τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και τα τοποθετώ στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
  4. Ξεφλουδίζω και κόβω τα μήλα σε μικρούς κύβους.
    Tipάκι nr1 : Για να μην μου μαυρίσουν τα ραντίζω με μερικές σταγόνες λεμόνι
    Τα βάζω σε ένα βαθύ μπωλ και προσθέτω τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύω καλά.
  5. Ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί, ανοίγω με τον πλάστη το πρώτο κομμάτι της ζύμης σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του σκεύους.
    Εγώ εδώ χρησιμοποιώ σκεύος διαμέτρου 25 εκ και η διάμετρος που άνοιξα είναι 30 εκ.
  6. Στρώνω τη ζύμη στο σκεύος, αλείφω με το ασπράδι του αυγού της επάλειψης την βάση της και κόβω ότι περισσεύει γύρω γύρω από την ζύμη.
    Tipάκι nr. 2 Το ασπράδι λειτουργεί σαν προστατευτικό και κρατά τη ζύμη τραγανή.
  7. Τοποθετώ τα μήλα στη βάση και βάζω το σκεύος στο ψυγείο μέχρι να ανοίξω το δεύτερο κομμάτι της ζύμης.
  8. Ανοίγω το 2ο κομμάτι της ζύμης με τον ίδιο τρόπο και σκεπάζω με αυτό το φύλλο την μηλόπιτα. Κόβω και πάλι ότι περισσεύει και πιέζω τα πλαϊνά για να κολλήσουν με τα πλαϊνά της βάσης.
  9.  Σε ένα μικρό μπωλ, βάζω το ασπράδι με τον κρόκο (αυγό επάλειψης), ανακατεύω και αλείφω με αυτό την επιφάνεια της πίτας.Πασπαλίζω με λίγη καστανή ζάχαρη.
  10. Με την ζύμη που περίσσεψε φτιάχνω με το μαχαίρι μου φυλλαράκια τα οποία τοποθετώ πάνω στην πίτα, αλείφω με αυγό και πασπαλίζω με ζάχαρη επίσης (προαιρετικό).
  11. Κάνω 4 μικρές τρύπες με το μαχαίρι στην πίτα κεντρικά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Στα 20 λεπτά κι εφόσον η πίτα έχει πάρει χρώμα, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 25 λεπτά περίπου.

Σημείωση: Μπορείς να ετοιμάσεις την ζύμη από την προηγούμενη μέρα και να την φυλάξεις στο ψυγείο σε
διάφανη  μεμβράνη.
Θυμίσου όμως να την βγάλεις από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξεκινήσεις να την
ανοίγεις.

mamasita

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές8 ώρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές10 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές12 ώρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές14 ώρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές16 ώρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές18 ώρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές1 ημέρα ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές1 ημέρα ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές2 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές2 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές3 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές3 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ένα γρήγορο και εύκολο κέραμα – ορίστε μια δροσιστική λεμονάδα

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολο ψωμί τοστ με μαγιά – είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Αμερικανικές τηγανίτες εύκολες και αφράτες – Η πιο απλή συνταγή !

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένα τυροπιτάκια για όλες τις ώρες ζεστά ζεστά, νόστιμα ιδανικά για πάρτι και σνακ

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε γαρίδες σαγανάκι με μουστάρδα και θα μας θυμηθείς

Συνταγές4 ημέρες ago

Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για τα πιο νόστιμα κουλούρια του Πάσχα

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχοι γίγαντες φούρνου μαγειρεμένοι με πολύ μεράκι

Συνταγές4 ημέρες ago

Αρωματικοί ρεβυθοκεφτέδες – οι πιο λαχταριστοί που έχετε δοκιμάσει!

Exit mobile version