Συνταγές
Λιμπιστερά χορτοπιτάκια στο τηγάνι
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη..
2 κεσεδάκια των 200 γρμ αλεύρι γοχ
1 Κεσεδάκι ζεστό νερό όχι καυτό
1 φλυτζανακι του καφέ τσίπουρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Καλό ζύμωμα, αφήνω για 1 ώρα τήν ζύμη να ξεκουραστεί με μεμβράνη σκεπασμένο… και 1 φλυτζανακι του καφέ τσίπουρο
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Για την γέμιση…
Μπωλικα χόρτα μυρωδικά τά οποία πρώτα τσιγαριζω τουλάχιστον 15′ σέ σιγανή φωτιά για να μήν κολλήσουν με ελαιόλαδο. Δεν θέλουμε καθόλου υγρά μέσα να μείνουν καθόλου νερό δεν βάζουμε.
Γύρω στα 700 γρμ χορταρικά.. ( ύστερα αυτά κάθονται και λιγοστεύουν)
Τί χόρτα? Λίγο τζοχο, σπανάκι, κρεμμυδάκια φρέσκα, τσουκνίδα, λαπατα, παπαρούνα, πράσο, μάραθο άνηθο, όλα ψιλοκομμένα πάρα πολύ..
Ελαιόλαδο, αλατοπιπερο ρίγανη, μαϊντανό, κολοκύθα πορτοκαλί σέ κυβακια, ίσα με μία φέτα.. Κανονικά δεν βάζουν τυρί. Εγώ όμως έβαλα ίσα με 80 γρμ τυρί φέτα τριμμένη στα χέρια.
Ανοίγω φύλλο αφού έκοψα στα δύο την ζύμη. Οπότε δύο φύλα. Κάνω σχέδια σάν μισοφέγγαρο και σέ ρολακι. Τά ετοιμάζω όλα σέ ταψί. Σίγουρα θα χρειαστεί και λίγο επιπλέον αλεύρι για τό άνοιγμα των φύλλων.
Παίρνω ρίχνω μέσα σε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε γύρω στα 5′ την κάθε φορά, γυρίζω και από τίς δύο πλευρές… Μου έγιναν 22 κομμάτια τραγανά φύλλα. Και πολύ νόστιμα πιταρακια .
Καλή επιτυχία αν την φτιαξετε!! Μην σταματάς.. γιατί η απόλαυση δεν τελειώνει!
Δες άλλη μια πεντανόστιμη συνταγή για σαλιγκάρια ή αλλιώς κοχλιους όπως λέγονται στην Κρήτη, με κρεμυδι γιαχνί στη κατσαρόλας..
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού περίμενα να καθαρίσουν για 4 ημέρες τά σαλιγκάρια με αλεύρι ολικής άλεσης και λίγο σιμιγδάλι, ( να βγουν οι ακαθαρσίες τους), μέσα σε σουρωτηρι με σίτα από πάνω και πέτρα για να μήν φύγουν, ύστερα ξεπλυνα πολλά νερά, ύστερα ζεματισμα, και ύστερα μαγείρεμα..
Σωταρω 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σέ φετουλες με αλάτι και τα σαλιγκάρια μέσα με την τράπουλα στην κατσαρόλα, ρίχνω ρίγανη, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, φυσικά το ελαιόλαδο γύρω στην μισή κούπα, 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
σβήνω με μισή κούπα κρασί κόκκινο κρασί, ρίχνω πιπέρι,1 ξυλάκι κανέλας,2 φύλλα δάφνης, περιμένω λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνω μισή κούπα νερό και βράζω για 30′ στο σύνολο και έτοιμα..
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.