Connect with us

Πιτες

Ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα, χωρίς φύλλο, που θα σας ξετρελάνει!

Published

on

kolokythopita ipirotiki 1280

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Οι Ηπειρώτισσες νοικοκυρές φημίζονται για τις πίτες που φτιάχνουν. Λένε μάλιστα, ότι οι πιο παλιές από αυτές, μπορούν να φτιάξουν πίτα με ό,τι υλικό υπάρχει στην κουζίνα τους! Αν έχετε την τύχη να γνωρίζετε κάποια Ηπειρώτισσα, τότε μάλλον θα το έχετε διαπιστώσει. Πίτες με κρέας ή λαχανικά, πίτες γλυκές ή αλμυρές, πίτες με φύλλο ή χωρίς, είναι λίγες μόνο από τις υποκατηγορίες που μπορεί να χωριστεί το τεράστιο κεφάλαιο «Ηπειρώτικες Πίτες». Εδώ, θα μοιραστούμε μαζί σας μια καλοκαιρινή ως επί το πλείστον πίτα, η οποία δεν απαιτεί καμία μαεστρία για να ανοίξετε φύλλο, καθώς δεν έχει φύλλο! Φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα, απαιτεί ελάχιστα υλικά κι όσο για γεύση; Θα σας ξετρελάνει. Ο λόγος για μια ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα!

Υλικά συνταγής

1 κιλό πράσινο κολοκύθι τριμμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
2 κ.σ βούτυρο λιωμένο (τύπου Κερκύρας για πιο ιδιαίτερη γεύση)
προαιρετικά ½ φλιτζάνι του καφέ τσίπουρο (για να δώσει άρωμα στην πίτα)
2 αυγά
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού φέτα τριμμένη
1 κ.γ αλάτι και λίγο πιπέρι
1 συσκευασία αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Πως φτιάχνουμε την ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα:

Τρίβουμε το κολοκύθι και το τοποθετούμε με αλάτι σε σουρωτήρι.

Το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον μισή ώρα, στύβοντάς το κατά διαστήματα για να φύγει το νερό που έχει το συγκεκριμένο λαχανικό.

Αφού το στύψουμε, το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνοντας μέσα κι όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι και ρίχνουμε σταδιακά (ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε) το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός σαν του κέικ (όχι ιδιαίτερα παχύρρευστος, προσοχή στο αλεύρι!).

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί (στην Ήπειρο το λένε «σινί»), ρίχνουμε το μίγμα  και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, για περίπου 1 ½ ώρα.

Tips & Tricks

  1. Μπορείτε να κρατήσετε λίγη τριμμένη φέτα στην άκρη και να πασπαλίσετε με αυτή το μίγμα, αφού το βάλετε στο ταψί.
  2. Για πιο υγιεινό αποτέλεσμα μπορείτε να δοκιμάσετε γάλα και βούτυρο με λίγα λιπαρά, αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του και ανθότυρο. Στην περίπτωση που επιλέξετε ανθότυρο θα πρέπει να βάλετε λίγο περισσότερο αλάτι καθώς από τη φύση του το συγκεκριμένο τυρί έχει ήπια γεύση.
  3. Το τσίπουρο, όπως είπαμε και στα υλικά, είναι προαιρετικό. Δίνει πάντως ένα εξαιρετικό άρωμα στην πίτα και γι’ αυτό συνιστούμε να το δοκιμάσετε.
  4. Προσοχή στην ποσότητα από το αλεύρι που θα ρίξετε. Το μίγμα πρέπει να είναι ρευστό και αφράτο (όπως ακριβώς ένα μίγμα κέικ)
  5. Τρίβετε το κολοκύθι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το στύβετε με προσοχή ώστε να μην το «διαλύσετε».
  6. Κάποιες νοικοκυρές βάζουν το ταψί για ελάχιστο χρόνο λαδωμένο μέσα στον προθερμασμένο φούρνο (χωρίς το μίγμα) κι ύστερα βγάζουν το ταψί, ρίχνουν το μίγμα και το ξαναβάζουν στο φούρνο. Λένε ότι έτσι καταφέρνουν να μην κολλάει η πίτα στο ταψί. Αν έχετε τέτοιο φόβο, μπορείτε να το δοκιμάσετε. Αλλιώς και μια λαδόκολλα θα βοηθούσε (αρκεί να θυμηθείτε να τη βγάλετε πριν φάτε την πίτα!)
  7. Αν έχετε αρκετό μίγμα χρησιμοποιήστε μεγαλύτερο ταψί ή χωρίστε το σε δύο σκεύη. Η εν λόγω πίτα θέλει να είναι λεπτή για να απογειωθεί η γεύση της και φυσικά να ψηθεί όπως πρέπει.
  8. Επειδή ο κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητές του, φροντίστε να ρίχνετε πού και πού ματιές στην πίτα όσο ψήνεται. Η όψη της θα σας ειδοποιήσει καλύτερα από το ρολόι για το αν είναι έτοιμη.

Και για όσους έχετε παιδιά που αποφεύγουν να φάνε αυτό το «πράσινο» που έχει το φαγητό, μπορείτε να τους «πουλήσετε» την πίτα σαν τυρόπιτα. Δε θα καταλάβουν τίποτα και θα πάρουν κι όλα τα θρεπτικά συστατικά του κολοκυθιού (θυμηθείτε μόνο να μη βάλετε το τσίπουρο στη συγκεκριμένη περίπτωση!)

ΠΗΓΗ

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές49 λεπτά ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές2 ώρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές3 ώρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές4 ώρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές18 ώρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές20 ώρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές22 ώρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές2 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές2 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές4 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές4 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Exit mobile version