Connect with us

Γλυκα

Γλυκάκι πανεύκολο Εκμέκ κανταΐφι – Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει

ΥΛΙΚΑ Θα χρειαστούμε για το μεγάλο κλασσικό πυρέξ μας: Για το κανταΐφι μισό κιλό κανταΐφι ή 450 γρ. (συνήθως το πακέτο είναι 450 γρ.) 250 γρ. βιτάμ 2 χούφτες χοντροκομμένους ψημένους, ανάλατους ξηρούς καρπούς 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη 1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη μισή κουταλιά κανέλα ¼ κουταλιά γαρύφαλλο Για το σιρόπι 3 ποτήρια νερό […]

Published

on

1 3

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΥΛΙΚΑ

Θα χρειαστούμε για το μεγάλο κλασσικό πυρέξ μας:
Για το κανταΐφι
μισό κιλό κανταΐφι ή 450 γρ. (συνήθως το πακέτο είναι 450 γρ.)
250 γρ. βιτάμ
2 χούφτες χοντροκομμένους ψημένους, ανάλατους ξηρούς καρπούς
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
μισή κουταλιά κανέλα
¼ κουταλιά γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
Για την κρέμα
1 κουτί άνθος αραβοσίτου Γιώτης βανίλια (160 γραμμάρια)
5 ποτήρια γάλα (1 λίτρο + 1 ποτήρι)
2 βανίλιες
15 κουταλιές ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
Για την σαντιγί
3 φλιτζάνια γάλα
3 φακελάκια garni (100 γρ. το καθένα)
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
ένα σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
καβουρδισμένο αμυγδαλάκι ή φιστίκι ή και τα δύο
γλυκό του κουταλιού κεράσι ή όποιο άλλο γλυκό του κουταλιού θέλουμε.
(Το γάλα που θα χρειαστούμε για όλη την συνταγή ανέρχεται στα 2 λίτρα. Η αναλογία του ποτηριού που μετρήθηκε το γάλα είναι 4 ποτήρια στο λίτρο.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε το κανταΐφι
Λιώνουμε το βούτυρο.
Βουτυρώνουμε το πυρέξ ή το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε. Κρατάμε στην άκρη το υπόλοιπο βούτυρο.

Ξαίνουμε πολύ καλά το κανταΐφι και να το ψιλοκόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας. Είναι το μυστικό για να παραμείνει αφράτο και ζουμερό.
Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Στρώνουμε στο ταψί το ένα μέρος κανταΐφι και βουτυρώνουμε πολύ καλά.
Από πάνω βάζουμε το δεύτερο μέρος και ξαναβουτυρώνουμε.

Χοντροκόβουμε τους ξηρούς καρπούς. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα με την φλούδα τους, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης ή και συνδυασμό τους.
Ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς με την ζάχαρη, την φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα απλώνουμε πάνω στο κανταΐφι.

Αν δεν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί, μπορούμε να παραλείψουμε το στάδιο αυτό, να μην προσθέσουμε δηλαδή πάνω από το κανταΐφι το μείγμα των ξηρών καρπών με την φρυγανιά, την ζάχαρη και τα κανελογαρίφαλλα.

Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε το μισό κανταΐφι με ξηρούς καρπούς και το άλλο μισό χωρίς.
Εγώ το χώρισα νοερά στην μέση και έκανα και τα δύο είδη. Εάν παρατηρήσετε στην παρακάτω φωτό τα κομμάτια που είναι με το συκαλάκι, θα δείτε ότι είναι χωρίς ξηρούς καρπούς, άλλαξα το στόλισμα για να τα ξεχωρίζω.

Προσθέτουμε στο πυρέξ το τρίτο μέρος από το κανταΐφι και βουτυρώνουμε.
Τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο κανταΐφι και αλείφουμε με το βούτυρο που έχει μείνει.
Ψήνουμε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά του και τα βράζουμε για περίπου 7 λεπτά.
Ο χρόνος μετράει από την στιγμή του βρασμού.

Όταν το κανταΐφι είναι έτοιμο, το σιροπιάζουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρολίτσα τα 3 ποτήρια γάλα.
Βάζουμε τα υπόλοιπα 2 ποτήρια γάλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου, την ζάχαρη και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά.

Μόλις ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρολίτσα, ρίχνουμε εκεί το περιεχόμενο του μπολ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, για να μην μας σβολιάσει η κρέμα.
Όταν η κρέμα δέσει, αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά και προσθέτουμε τους 2 κρόκους αυγών. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Όταν κρυώσει, την ανακατεύουμε λίγο και την στρώνουμε στο πυρέξ, πάνω από το κανταΐφι.
Την σκεπάζουμε και πάλι με μεμβράνη, και βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Ετοιμάζουμε την σαντιγί
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή σαντιγί.
Στρώνουμε την σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού, που θα πρέπει να έχει προηγουμένως κρυώσει καλά.

Κρατάμε στην άκρη μια ποσότητα από την σαντιγί, για να διακοσμήσουμε με ροζέτες το γλυκό μας.
Βάζουμε το γλυκό και την σαντιγί που κρατήσαμε στην άκρη στο ψυγείο, για 2-3 ώρες, να παγώσουν.
Κατόπιν χαράσσουμε το γλυκό σε κομμάτια και το διακοσμούμε με την σαντιγί που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

Γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού κεράσι, καλά στραγγισμένο από το σιρόπι του και κομμένο στην μέση.
Μπορούμε αντί για κεράσι να γαρνίρουμε με όποιο άλλο γλυκό κουταλιού προτιμάμε.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης ή με καβουρδισμένο αμύγδαλο το κάθε ένα κομμάτι ή αυτοσχεδιάζουμε σύμφωνα με τα γούστα μας.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : syntageskardias

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές5 ώρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές6 ώρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές7 ώρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές9 ώρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές11 ώρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές13 ώρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές13 ώρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές15 ώρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές1 ημέρα ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές1 ημέρα ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές1 ημέρα ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές1 ημέρα ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές2 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ένα γρήγορο και εύκολο κέραμα – ορίστε μια δροσιστική λεμονάδα

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολο ψωμί τοστ με μαγιά – είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Αμερικανικές τηγανίτες εύκολες και αφράτες – Η πιο απλή συνταγή !

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένα τυροπιτάκια για όλες τις ώρες ζεστά ζεστά, νόστιμα ιδανικά για πάρτι και σνακ

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε γαρίδες σαγανάκι με μουστάρδα και θα μας θυμηθείς

Συνταγές3 ημέρες ago

Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για τα πιο νόστιμα κουλούρια του Πάσχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχοι γίγαντες φούρνου μαγειρεμένοι με πολύ μεράκι

Συνταγές3 ημέρες ago

Αρωματικοί ρεβυθοκεφτέδες – οι πιο λαχταριστοί που έχετε δοκιμάσει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα τα πιο μαλακά και αφράτα μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Μόνο αυτή φτιάχνουμε! Νόστιμο και τραγανό το ζυμάρι, όπως μας αρέσει!!

Συνταγές4 ημέρες ago

Σου λείπει η σούβλα και ένα ολόκληρο αρνί; Τότε φτιάξε αυτό το φαγητό για το Πάσχα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσερή σαλάτα φράουλα – γιατί μας αρέσουν τα φρούτα στις σαλάτες

Συνταγές4 ημέρες ago

Δε δοκίμασες ποτέ μακαρονόπιτα; Πολύ καλή για τις νηστείες!!

Συνταγές4 ημέρες ago

Αύριο ανοίγουμε σουβλατζίδικο!! Πίτες με κιμά από κόκορα

Exit mobile version