Connect with us

Συνταγές

Τσουρεκοψωμάκια με μαρμελάδα και σοκολάτα

Published

on

72837632ΊΙ787 1179818020038508544 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

ΥΛΙΚΑ
5 αυγά μεσαία
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
600-700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
350 ml γάλα φρέσκο ζεστό
70 γρ. βούτυρο ή βιταμ soft
80 ml ηλιέλαιο
3 φακ.ξηρή μαγιά
5 βανίλιες
1 1/2 κ. γλ. μαχλέπι σκόνη
1 κ. γλ. κακουλέ σκόνη
2-3 πρέζες αλάτι
μισό ποτήρι νερό χλιαρό
1 αυγό και 2 κ. σ. γάλα για την επάλειψη

Έξτρα…
Μαρμελαδα
Σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυγίζουμε το αλεύρι και το κοσκινίζουμε… Στύβουμε το πορτοκάλι και Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στο πάγκο μας…

2. Σε ένα μπολ ριχνουμε την μαγια…Προσθέτουμε μισό ποτήρι χλιαρό νερό… Προσοχή, αν το νερό είναι καυτό θα καταστραφεί η μαγιά. Διαλύουμε τη μαγια…Προσθέτουμε 1 κ.σ. απο την ζαχαρη… Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά λίγο λιγο αλεύρι από αυτό που έχουμε ήδη προετοιμάσει για όλη τη συνταγή μεχρι να γίνει ένας λείος χυλός (όπως όταν φτιάχνουμε λουκουμάδες). Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη ώστε να εγκλωβιστεί η υγρασία και απο πάνω μια πετσέτα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία. Το αφήνουμε να διπλασιαστεί στον όγκο του. Είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια δούμε μικρές φυσαλίδες…

3. Ελέγχουμε το προζύμι. Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει και έχει αρχίσει να κάνει φουσκάλες προετοιμάζουμε το μειγμα που θα προσθέσουμε στο ζύμωμα. Ρίχνουμε τα αυγα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατέυουμε καλά. Προσθέτουμε το μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα… Ανακατέυουμε καλά….

Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το προζύμι. Αν έχει γίνει τότε Ζεσταίνουμε το γαλα και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.

Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε το αλατι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το προζυμι και το μείγμα. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.

Σιγά σιγά παίρνουμε και αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το βιταμ το ριχνουμε στο ηλιέλαιο… Προσοχή μην είναι καυτο αλλα χλιαρό

Το ρίχνουμε γύρω γύρω από το ζυμάρι, στο αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ ζυμαριού και λεκάνης. Με τα δάχτυλά μας διπλώνουμε το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο. Καθώς διπλώνουμε το ζυμάρι παίρνουμε και μικρές ποσότητες από το μείγμα βούτυρο – ηλιέλαιο. Με επαναλαμβανόμενες κινήσεις περιμετρικά από έξω προς τα μέσα το ζυμάρι θα απορροφήσει όλο το μείγμα του βούτυρου… Η ζύμη θα γίνει μαστιχωτη και θα κολλάει στα χέρια μας…

4. Σφραγίζουμε καλά τη λεκάνη με μεμβράνη και τυλίγουμε με μια πετσέτα και μια κουβερτούλα… Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιαστεί στον όγκο του. Μπορούμε να βάλουμε τη λεκάνη σε προθερμασμένο φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου πάντα σκεπασμένη…

5. Εφόσον η ζύμη έχει φουσκώσει πλάθουμε τα τσουρεκάκια σε σχήματα και σχέδια της αρεσκείας μας. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα και σοκολάτα…

Στον παγκο της κουζίνας πλάθουμε κορδονακια… Στρίβουμε το καθένα ξεχωριστά (για να έχει το τσουρέκι ωραίες ίνες) και τα πλέκουμε πλεξουδες …
Για γεμιστά τσουρεκάκια, πριν πλέξουμε τα κορδόνια τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν πλακουτσωτά, βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο κατά μήκος, τα κλείνουμε και φτιάχνουμε πλεξούδες ή σαλιγκαράκια… Καθένα που πλέκουμε το τοποθετούμε σε ταψι με λαδόκολλα.

Αφήνουμε τα τσουρεκάκια μας να φουσκώσουν λίγο… οταν είναι ετοιμα τα αλειφουμε με διάλυμα από το αυγό και το γαλα…

Δεν πιέζουμε το πινέλο πάνω στα τσουρέκια. απαλό περασμα για να μην ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με σουσάμι…

7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα για 15-20 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος…

Τα βγάζουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν τελειως και τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά… αν θελουμε τα βάζουμε στην κατάψυξη και βγάζουμε ένα ένα κάθε φορά, ξεπαγωνουν και είναι φρέσκα σαν να τα έχουμε ψήσει εκείνη την ώρα….

Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές2 ώρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 ώρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές5 ώρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές6 ώρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές6 ώρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές7 ώρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές21 ώρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές23 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές1 ημέρα ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές1 ημέρα ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές2 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές2 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές3 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές3 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές4 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ένα γρήγορο και εύκολο κέραμα – ορίστε μια δροσιστική λεμονάδα

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο ψωμί τοστ με μαγιά – είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!

Exit mobile version