Connect with us

Συνταγές

Τραχανάς ξινός με ψητά λαχανικά

Published

on

71912196 522128708617629 2467878690634072064 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από κ. Ευτυχία Μερτζανη – “Χρυσές Συνταγές”.

Είναι σίγουρα μια κοπιαστική διαδικασία, αλλά πιστέψτε με αξίζει..

ΥΛΙΚΑ
Γιαούρτι πρόβειο
Σιμιγδάλι χοντρό
Αλεύρι σκληρό (όσο χρειάζεται)
Πιπεριές Φλωρίνης ψητές
Ντομάτες λιαστές ή ψητές
Σκόρδα ψημένα
Κρεμμύδια ψημένα
Αναλογία γιαούρτι – σιμιγδάλι, 2-1
Η ποσότητα και το είδος των λαχανικών, είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά ετοιμάζουμε τα λαχανικά, που ψήνουμε και λιώνουμε στο μπλέντερ. Έχουμε επίσης φροντίσει να ετοιμάσουμε και το προζύμι.

Αναμιγνύουμε το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, το προζύμι, τα ψητά λαχανικά και αλάτι. Αρχίζουμε το ζύμωμα και ταυτόχρονα προσθέτουμε αλεύρι σκληρό, όσο χρειάζεται για να γίνει μία ζύμη κάπως μαλακή.

Έπειτα σκεπάζουμε καλά για να κρατηθεί η ζύμη ζέστη και να φουσκώσει. Αν έχετε κάποια θερμοφόρα ή ηλεκτρικό υπόστρωμα, θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, αν τοποθετήσετε πάνω τη λεκάνη με τη ζύμη.

Αφήστε όλο το βράδυ, για να φουσκώσει. Το πρωί αρχίζετε να κόβετε τη ζύμη, αρχικά σε μεγάλα κομμάτια και σταδιακά σε μικρότερα. Όσο μικρότερα κομμάτια τόσο καλύτερα, για να στεγνώσει γρηγορότερα.

Αφήνετε να στεγνώσει, τόσο όσο χρειάζεται για να περνάει απο το κόσκινο. Τέλος, όταν τον περάσετε και απο το κόσκινο, αφήνετε να στεγνώσει πολύ καλά.

Στην περίπτωση που μπορείτε να προμηθευτείτε πρόβειο γάλα απο παραγωγό, μπορείτε να παρασκεύασετε τον τραχανά, με μια άλλη διαδικασία. Προσωπικά την προτιμώ, έχει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

Η δοσολογία και σε αυτή την περίπτωση είναι η ίδια.
Σουρώνουμε το γάλα και το βάζουμε σε σκεύος που κλείνει καλά. Σε κάθε λίτρο γάλα προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά σούπας αλάτι. Κλείνουμε καλά και το βάζουμε σε μέρος ηλιόλουστο.

Αφήνουμε να πήξει, χωρίς να το ανακινήσουμε, για 3 έως 6 μέρες περίπου, ανάλογα με την ποσότητα του γάλακτος. Θα το ελέγχουμε κατά διαστήματα, βυθίζοντας ένα μαχαίρι.

Όταν βγει στη επιφάνεια ένα διαφανές υγρό, τότε είναι έτοιμο. Άλλωστε αν δοκιμάσουμε λίγο, βλέπουμε οτι έχει ξινίσει.

Η Συνταγή είναι από κ. Ευτυχία Μερτζανη – “Χρυσές Συνταγές”.

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές6 ώρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές8 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές10 ώρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές12 ώρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές14 ώρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές16 ώρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές1 ημέρα ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές1 ημέρα ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές2 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές2 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές2 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές3 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ένα γρήγορο και εύκολο κέραμα – ορίστε μια δροσιστική λεμονάδα

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολο ψωμί τοστ με μαγιά – είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Αμερικανικές τηγανίτες εύκολες και αφράτες – Η πιο απλή συνταγή !

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένα τυροπιτάκια για όλες τις ώρες ζεστά ζεστά, νόστιμα ιδανικά για πάρτι και σνακ

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε γαρίδες σαγανάκι με μουστάρδα και θα μας θυμηθείς

Συνταγές4 ημέρες ago

Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για τα πιο νόστιμα κουλούρια του Πάσχα

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχοι γίγαντες φούρνου μαγειρεμένοι με πολύ μεράκι

Συνταγές4 ημέρες ago

Αρωματικοί ρεβυθοκεφτέδες – οι πιο λαχταριστοί που έχετε δοκιμάσει!

Exit mobile version