Connect with us

Ξεχωριστα

Το άφθαστο ψητό μου κοτόπουλο

Published

on

kotopoulo3 thumb large

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Συνταγή από illaboratoriodimmskg.blogspot.gr

Καλό μαρινάρισμα και δυο-τρία κόλπα στον τρόπο ψησίματος – αν έχετε αναρρωτηθεί πώς τα κοτόπουλα που πουλάνε στα κοτοπουλάδικα είναι τόσο καλοψημένα, αυτή είναι η απάντηση. Με την τραγανή τους πετσούλα απ’ έξω ενώ το κρέας τους παραμένει μαλακό και ζουμερό.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε ψητό κοτόπουλο, ακολουθήστε τις οδηγίες μου και μάλλον δεν θα ξαναγοράσετε έτοιμο! Προτιμώ το κοτοπουλάκι μου να το ψήνω σκέτο, χωρίς να βάζω πατάτες ή άλλο συνοδευτικό στο ταψί, καθώς το ζουμάκι του το χρησιμοποιώ για να φτιαξω ένα gravy, δηλαδή μια σάλτσα ψητού, με την οποία το συνοδεύω.

ΣΑΛΤΣΑ ΨΗΤΟΥ ΓΚΡΕΪΒΥ

Το gravy (γκρέϊβυ) είναι μια σάλτσα, που παρασκευάζεται απο το καραμελλωμένο ζουμάκι που μένει στο ταψί, στο τηγάνι ή την κατσαρόλα απο το ψήσιμο του κρέατος.
Τα υπολείμματα λοιπόν που μένουν στο ταψί απο το ψημένο κρέας, ξύνονται με ενα ξύλινο κουτάλι, προστίθεται αλεύρι ή άμυλο, που θα βοηθήσει να δέσει η σάλτσα, και τέλος συμπληρώνεται υγρό, που μπορεί να είναι ζωμός σκέτος, αναμεμειγμένος με κρασί, αλλά ακόμη και απλά νερό. Προκύπτει δηλαδή ενα είδος μπεσαμέλ, όπου στην θέση του βούτυρου έχουμε το λίπος απο το μαγείρεμα του κρέατος, ενώ στην θέση του γάλακτος χρησιμοποιούμε ζωμό κρέατος. Συνήθως έχει αρκετά σκούρο χρώμα και ωραίο καπνιστό άρωμα.

Το γκρέϊβυ, προέρχεται κατά βάση απο την αγγλική κουζίνα αλλα είναι πλέον διαδεδομένο και στην αμερικάνικη. Στις χώρεςαυτές, υπάρχει και έτοιμο σε κονσέρβα, συμπυκνωμένο σε κύβους ή λυοφιλιοποιμένο σε κόκκους. Μπορεί να παρασκευαστεί επίσης απο λαχανικά (για τους χορτοφάγους) και ιδίως απο καραμελωμένα κρεμμύδια. Σερβίρεται μαζί με το ψητό από το οποίο συνήθως και προέρχεται, αλλα νοστιμίζει και το πιλάφι ή τον πουρέ πατάτας.
Οσον αφορά την συνταγή, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δοσολογίες αλλα θα σας δώσω κάποιες αναλογίες υλικών.

Υλικά :

ο ζωμός και τα υπολείμματα απο το ψήσιμο του κρέατος,
ζωμό κρέατος,
αλεύρι ή άμυλο.

Προετοιμασία :
Οσο είναι ακόμη ζεστό το ταψί, το τηγάνι ή η κατσαρόλα, αφαιρέστε το κρέας. Βέβαια, έχετε υπ’ όψιν οτι η ποσότητα των καραμελωμένων υγρών του ψησίματος στο σκεύος δεν πρέπει να είναι υπερβολική; συνήθως μιλάμε για το πολύ μισό φλυτζάνι τσαγιού.

Γείρετε το σκεύος και αφήστε το να σταθεί μερικά λεπτά. Θα δείτε οτι το λίπος διαχωρίζεται απο τον υπόλοιπο ζωμό. Με ενα κουτάλι αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο από το επιπλέον λίπος, αφήνοντας μια μικρή ποσότητα (1-2 κ.σ.). Βέβαια, αν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε και όλο το λίπος, αλλά οι θερμίδες της σάλτσας ανεβαίνουν δραματικά!

Με μια ξύλινη σπάτουλα ξύστε τον πάτο απο το σκεύος αλλά και τις ξεραμένες κρούστες απο τα τοιχώματα του σκεύους, που θα δώσουν και όλη την νοστιμιά!

Βάλτε το σκεύος (το ίδιο, μέσα στο οποίο μαγειρέψατε το κρέας) επάνω στην εστία σε μέτρια φωτιά.

Διαλύστε 2 κ.σ. αλεύρι ή άμυλο καλαμποκιού (corn flour) σε 1/4 φλ. κρύο νερό και αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί. Πολλοί προτιμούν το αλεύρι απο το άμυλο, καθώς το δεύτερο, δίνει μια πιο κολλώδη σάλτσα, αλλά το αλεύρι πάλι έχει μια χαρακτηριστική γεύση που σε κάποιους δεν αρέσει.

Προσθέστε το μίγμα στο ταψί και με το σύρμα ή μια σπάτουλα, αναμείξτε το καλά με τα υπολείμματα του ζωμού (ντεγκλασσάρισμα). Θα δημιουργηθεί ενα είδος roux (είχαμε μιλήσει γι’ αυτό στην μπεσαμέλ).

Προσθέστε έπειτα 2 φλ. ζεστό ζωμό κρέατος και αναμιγνύοντας συνεχώς περιμέντε μέχρι το μίγμα να δέσει.

Με αυτόν τον τρόπο θα πάρετε περίπου δυο γεμάτα φλυτζάνια σάλτσα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή και λίγο αλάτι, αν είναι απαραίτητο (συνήθως ο ζωμός είναι αρκετά αλμυρός). Κάποιοι προσθέτουν και 1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή buttercream.

Σερβίρετε το γκρέϊβυ σε μια ζεσταμένη σαλτσιέρα ή άλλο κατάλληλο σκεύος.

Και μερικά τιπ για έξτρα γεύση :

– αν το κρέας που έχετε είναι μοσχάρι ή βοδινό, μπορείτε να προσθέσετε ενα φλυτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί και να μειώσετε την ποσότητα του ζωμού σε ενα φλυτζάνι.
– αν το κρέας που έχετε είναι χοιρινό, ο ζωμός του θα έιναι ανοιχτόχρωμος. Για πάρετε ενα ωραίο σκούρο γκρέϊβυ, προσθέστε ενα κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες μέσα στο ταψί όπου θα ψηθεί; το κρεμμύδι θα καραμελλώσει κατά το ψήσιμο και θα σώσει ωραίο σκούρο χρώμα στον ζωμό.
–  αν το κρέας που έχετε είναι αρνί ή κατσίκι, για έξτρα γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μουστάρδα σκόνη ή χυμό λεμονιού ή ακομη  να αναμείξετε 1/4 φλ.κρασί μαζί με τον ζωμό.
– αν το κρέας που έχετε είναι πάπια, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού και να αναμείξετε τον ζωμό (εδώ θα χρησιμοποιήσετε ζωμό κοτόπουλου) με χυμό πορτοκαλιού, γλυκό κόκκινο κρασί η κονιάκ.

Ψητό  κοτόπουλο

Για 4 άτομα

Υλικά:

  • 1 μέτριο κοτόπουλο, περίπου 1.600 gr
  • 3-4 φέτες ντομάτα

Για τη μαρινάτα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. στερεοποιημένο λαρδί ή λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ.σ. soya sauce
  • 1 κ. καφέ κοφτό καστανή ζάχαρη 
  • 1 κ.σ. μουστάρδα ελαφρά πικάντικη Dijon
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. – όχι πολύ γεμάτο – κόλιαντρο τριμμένο
  • 1 κ.γ. γεμάτο νιφάδες ντομάτας
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα κύμινο
  • ½ κ.γ. σκόρδο γκρανουλέ
  • 1 κ.γ. γεμάτη αλάτι

Για το gravy:

  • 1 κ.σ. γεμάτο μουστάρδα ελαφρά πικάντικη Dijon
  • 4 κ.σ. ηλιέλαιο
  • τον χυμό από μισό λεμόνι

 

Προετοιμασία:

Ετοιμάστε πρώτα το κοτόπουλο: αφαιρέστε το εμφανές εσωτερικό πάχος από την περιοχή της κοιλιάς, τις άκρες από τα φτερά και την ουρά, καθαρίστε το από τα υπολείμματα των φτερών και πλύντε το καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Ακουμπήστε το κάπου να στραγγίσει.

Ετοιμάστε τη μαρινάτα. Αναμείξτε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα. Όσον αφορά τα υλικά της μαρινάτας, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές στα μπαχαρικά. Προτιμώ να χρησιμοποιώ το στερεοποιημένο λαρδί αλλά επειδή ξέρω ότι δεν μπορείτε να το βρείτε εκτός αν το παρασκευάσετε (δείτε πώς εδώ), μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήστε βούτυρο.

Σκουπίστε το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτό. Πασπαλίστε το εσωτερικό της κοιλιάς του με λίγο αλάτι. Αλείψτε το εξωτερικά με τη μαρινάτα, σταδιακά, τρίβοντας καλά με τα δάχτυλά σας και κάνοντας μασάζ ώστε να απορροφηθεί. Χρησιμοποιήστε όλη την ποσότητα της μαρινάτας. Βάλτε στην κοιλιά του κοτόπουλου μερικές φέτες ντομάτας. Βάλτε το μέσα σε μια γερή πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα και δέστε την σφιχτά. Βάλτε το στο ψυγείο και αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες, το μάξιμουμ 24. Μη ξεχάσετε να το αναποδογυρίστε 2-3 φορές. Βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο και αφήστε το να σταθεί μία ωρίτσα ώστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 °C.

Ετοιμάστε το κοτόπουλο για το ψήσιμο. Πρώτα απ’ όλα βγάλτε το από τη σακούλα αλλά κρατήστε το τυχόν ζουμάκι του. Πετάξτε τις φέτες της ντομάτας. Προσωπικά δεν μου αρέσει το ψητό κοτόπουλο ανοιγμένο σε πεταλούδα αλλά μπορείτε να το αφήσετε και ως έχει. Για να το ανοίξετε πεταλούδα, χρησιμοποιήστε ένα δυνατό ψαλίδι κουζίνας, υπάρχουν και ειδικά για να κόβετε κοτόπουλο, και ανοίξτε το από τη μεριά του στήθους. Πατήστε το με τα χέρια σας να ανοίξει καλά. Βάλτε το κοτόπουλο μέσα σε μια γάστρα και περιχύστε το με όση μαρινάτα μαζεύτηκε μέσα στη σακούλα.

Σκεπάστε τη γάστρα με το καπάκι της και βάλτε την στον φούρνο. Έπειτα από 45 λεπτά κατεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 °C. Αφού περάσει η πρώτη ώρα ψησίματος, ξεσκεπάστε τη γάστρα. Θα χρειαστεί ακόμη περίπου μια ώρα ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμο το κοτοπουλάκι. Στο διάστημα αυτό, κάθε λίγο θα το περιχύνετε με το ζουμάκι που έχει μαζευτεί μέσα στη γάστρα.

Το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν η πέτσα του ροδοψηθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας στεγνώσει, αντιθέτως θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο ζουμερό παραμένει το κρέας του. Βγάλτε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ετοιμάστε το gravy, δηλαδή τη σάλτσα με την οποία θα το σερβίρετε. Εδώ, βέβαια, δεν έχουμε πολύ πηχτό gravy καθώς δεν προσθέτουμε άμυλο για να δέσει. Μαζέψτε το ζουμάκι που περίσσεψε μέσα στη γάστρα, σουρώστε το, αναμείξτε το με τα υλικά του gravy και με το μίγμα περιχύστε το κοτόπουλο. Συνήθως χρησιμοποιώ το ηλιέλαιο που έχει πιο ουδέτερη γεύση, έχω την εντύπωση ότι με το ελαιόλαδο η γεύση του γίνεται πιο βαριά. Για μια παραλλαγή πιο light, χρησιμοποιήστε μόο τα υλικά του ντρέσινγκ χωρίς του ζουμάκι.

Συνοδέψτε το ψητό κοτοπουλάκι σας με πατάτες τηγανητές, πατάτες ψητές φούρνου, patatas bravas, πουρέ πατάτας, πουρέ σελινόριζας, κάποια σαλάτα λαχανικών, βραστά, γλασαρισμένα στο βούτυρο ή σωταρισμένα λαχανικά ή με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

ΠΗΓΗ: https://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές2 ώρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές4 ώρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές6 ώρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές7 ώρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές7 ώρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές8 ώρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές9 ώρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές23 ώρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές1 ημέρα ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές1 ημέρα ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές2 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές2 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές3 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές3 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές4 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ένα γρήγορο και εύκολο κέραμα – ορίστε μια δροσιστική λεμονάδα

Exit mobile version