Oι συνταγές των μοναστηριών του Αγίου Όρους, εκτός από το παραδοσιακό αγιορείτικο ψωμί, περιλαμβάνουν και διάφορους τύπους ψωμιού με ποικιλία νηστίσιμων υλικών, όπως ελιές, σταφίδες, χόρτα. Ελάτε να δοκιμάσουμε μαζί ένα εξαιρετικά απλό και πεντανόστιμο σταφιδόψωμο κατάλληλο για τις μέρες της Σαρακοστής – και όχι μόνο.
Υλικά:
3 ποτήρια πορτοκαλόζουμο
3 ποτήρια νερού ζάχαρη (ή και λιγότερο)
2 ποτήρια νερού λάδι
3 κουταλάκια του γλυκού σόδα μαγειρικής
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Ξύσμα λεμονιού
½ κιλό ξανθές σταφίδες
1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι βανίλια
Αλεύρι
Προετοιμασία:
Λιώνουμε σε μια λεκάνη τη ζάχαρη στο λάδι και προσθέτουμε το πορτοκαλόζουμο, στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες αλευρωμένες.
Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη ή αλευρωμένη φόρμα (ή ταψί) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για 45 λεπτά περίπου. (Ελέγχουμε αν το σταφιδόψωμο έχει ψηθεί).