Συνταγές
Αφράτα και μυρωδάτα σταφιδόψωμα για όλες τις ώρες της ημέρας
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
Τεμάχια: 8
500 γραμ. αλεύρι γοχ
300 ml φρέσκο γάλα
50 γραμ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας κονιάκ
60 γραμ. ζάχαρη
1/4 κoυτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 πορτοκάλι το ξύσμα του
70 γραμ. σταφίδες μαύρες
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 1 κουτ. σούπας νερό
Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά, το κονιάκ, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλα, το αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, τις σταφίδες, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βάζουμε τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ, με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε την ζύμη, για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα 1 λαμαρίνα του φούρνου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια, πλάθουμε τα σταφιδόψωμα, και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
Καλύπτουμε χαλαρά με πετσέτα, και τα αφήνουμε για 60 λεπτά επιπλέον, να ξανά – φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το τελευταίο 10κάλεπτο αναμονής, τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Μόλις φουσκώσουν τα σταφιδόψωμα, τα αλείφουμε με τον κρόκο, και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου, για 10-15 λεπτά.
Αν έχουν πάρει χρώμα από κάτω σηκώνουμε και ελέγχουμε με σπάτουλα, είναι έτοιμα.
Βγάζουμε και αφήνουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Σημειώσεις:
Αν φτιάξουμε ποσότητα τα σταφιδόψωμα διατηρούνται στην κατάψυξη ψημένα.
Αν μείνουν δεύτερη μέρα, τα βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε σακούλες τροφίμων, η τάπερ τα ζεσταίνουμε στο micro, και είναι φρέσκα και αφράτα σαν να βγήκαν μόλις από τον φούρνο.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!