ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (Βγάζει περίπου 4 βάζα μαρμελάδα)
12 μεγάλα πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια κομμένα σε φέτες
2 κιλά ζάχαρη
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας γλυκόζη
2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ τριμμένο
χυμό 2 μεγάλων λεμονιών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέξτε καρπούς που δεν έχουν εξωτερικά σημάδια απέξω.Πλύντε τα πορτοκάλια καλά και κόψτε τα στην μέση και μετά στα 4.
Βγάλτε τα λευκά νεύρα από το κέντρο..Μπορείτε να τα κόψετε και πιο λεπτά σαν μπαστουνάκια και να μην τα περάσετε από το μούλτι(στην αρχή του δεύτερου βρασίματος)..
Βάλτε τα φρούτα στο νερό ( να τα σκεπάζει) και βάλτε ένα πιάτο από πάνω ..Αφήστε τα όλη την νύχτα .. Αλλάξτε το νερό τους 2 φορές(την δεύτερη φορά λίγο πριν αρχίσετε τον βρασμό).
Το επόμενο πρωί ρίξτε μέσα την ζάχαρη και βάλτε τα να βράσουν για 1 ώρα ..Προσθέστε την γλυκόζη και το τζίντζερ.Σταματήστε τον βρασμό και αφήστε την μαρμελάδα σας να ξεκουραστεί για μια μέρα .Το επόμενο πρωί περάστε τα πορτοκάλια από το μούλτι και ρίξτε τον πολτό μέσα στην κατσαρόλαμε τα υπόλοιπα υγρά..Βράστε για δεύτερη φορά για άλλα 60 λεπτά ανακατεύοντας συχνά..Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός ρίξε μέσα τον χυμό από τα λεμόνια ..
Βάλτε την μαρμελάδα σας σε στεγνά, καθαρά βάζα .Κλείστε τα ερμητικά και γυρίστε τα ανάποδα.Αφήστε να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα σε στεγνό σκοτεινό ντουλάπι ..
Tips για να διατηρήσουμε τις σπιτικές μαρμελάδες:
Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες μας αρέσουν για δυο λόγους: Πρώτον συγκεντρώνουν όλη τη νοστιμιά και τη θρεπτικότητα των φρούτων και δεύτερον διατηρούνται για πολύ καιρό. Είναι απαραίτητο όμως να γνωρίζουμε την διαδικασία για την σωστή αποθήκευση και συντήρησή τους.
Πρόκειται για μια απλή σχετικά διαδικασία η οποία προστατεύει τα γλυκά μας από μικροοργανισμούς, μύκητες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τα βλάψει ενώ παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να τα φυλάξουμε στα ντουλάπια μας έως και 12 μήνες.Αγοράζουμε γυάλινα βάζα σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε. Προσοχή: είναι σημαντικό να κλείνουν αεροστεγώς καθώς κυκλοφορούν στην αγορά και κάποια που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, συνεπώς δεν μας κάνουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 οC.Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, τα ξεπλένουμε επιμελώς και στη συνέχεια τα σκουπίζουμε προσεκτικά ώστε να μην έχουν υπολείμματα νερού.Πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψί στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα, πάνω στην πετσέτα βάζουμε τα βάζα γυρισμένα ανάποδα και δίπλα τα καπάκια τους.Τα αφήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.Κατόπιν τα βγάζουμε προσεκτικά με γάντι κουζίνας και τα γεμίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστά μέχρι το χείλος με το γλυκό ή τη μαρμελάδα. Το περιεχόμενο των βάζων πρέπει επίσης να είναι ζεστό.
Κλείνουμε σφικτά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε.Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.Ένα δείγμα της επιτυχίας του αεροστεγούς κλεισίματος είναι το ελαφρύ βαθούλωμα που παρατηρείται στο κέντρο του καπακιού αλλά και ο χαρακτηριστικός ήχος που ακούμε όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά το βάζο ο οποίος επιβεβαιώνει την ύπαρξη κενού αέρος.
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει τα γλυκά μας είναι η ύπαρξη υπολειμμάτων σάλιου γι’ αυτό φροντίστε οι δοκιμές κατά τη διάρκεια παρασκευής τους αλλά και η κατανάλωση τους να γίνονται πάντα με καθαρό σκεύος (κουτάλα, κουτάλι κτλ.).
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο https://koykoycook.gr